column burgemeester Jan Hamming

Zaanse oerkracht– familie Vinke heeft hart op de juiste plek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD - Erwin Vinke en zijn broer Marcel zijn Zaankanters met een gouden hart. De afgelopen tijd zijn ze vier keer (!) naar het grensgebied van Polen en Oekraïne gereden. Daar brachten ze in Zaanstad ingezamelde goederen en medische spullen. Als het busje waarmee ze naar de grens reden geleegd was, namen ze gevluchte Oekraïense gezinnen mee terug. Op de Facebookpagina van Marcel en Erwin zijn de heftige verhalen terug te lezen.

Kort geleden mocht ik Erwin ontvangen in mijn kamer op het stadhuis van Zaanstad. Ik zag van dichtbij de passie van deze gedreven man. Hij zei onder andere: “toen ik de beelden van de oorlog zag wilde ik er meteen naartoe om te helpen. Ik heb daar (in het grensgebied) schrijnende dingen gezien, ongelooflijk. In een leeggehaald winkelcentrum zitten mensen, vooral vrouwen en kinderen, verweesd op de grond. Met nauwelijks voorzieningen, het was er ook hartstikke koud, zitten ze daar met hun ziel onder de arm. Hartverscheurend!”

Erwin en zijn broer reden in totaal vier keer naar Polen. De eerste keer namen ze een moeder en twee kinderen mee terug die ze een plek konden geven in een stacaravan in Noord Holland, waar de kinderen inmiddels al naar school gaan. De tweede en derde rit namen ze zes mensen mee terug die ze onder andere onder brachten bij een gastgezin in Zaltbommel. De vierde keer kregen ze pech met hun auto…

Deze Zaanse liefdadigheid is indrukwekkend. Mensen uit onze stad die zo betrokken zijn dat ze in hun auto springen om anderen te helpen. Compleet onbaatzuchtig.

Wilt u Erwin steunen? Kijk dan op steunactie.nl en zoek naar Erwin Vinke. U kunt hem ook volgen op Facebook en hem een berichtje sturen.

Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad

De Zaanse vlogster Kim Koghee heeft een YouTube film gemaakt over Erwin Vinke. 

Weten wie Kim is?