Zaanse ‘Ashton Brother’ Joost Spijkers kijkt uit naar optreden in eigen stad

Algemeen
Volop vrolijkheid bij de Ashton Brothers in het Zaantheater.
Volop vrolijkheid bij de Ashton Brothers in het Zaantheater. (Foto: Floris Heuer)

ZAANDAM - Op donderdag 19 mei staan Ashton Brothers in het Zaantheater met show die losjes gebaseerd is op de successhow Charlatans, a Medicine Show waarmee de groep vijftien jaar geleden louter vijfsterrenrecensies ontving in binnen- en buitenland. Een show vol muziek, acrobatiek, magie en halsbrekende toeren in de nok van het theater. De Zaanse Ashton Brother Joost Spijkers kijkt uit naar dit optreden in zijn stad.

“Ik heb nu al zin in onze act met de Petru-mannetjes. Deze mannetjes zijn vernoemd naar de beroemde Franse jazz-pianist Michel Petrucciani. Dat was een heel klein mannetje dat hele ingewikkelde jazzmuziek kon spelen. Hij kon niet lopen en moest door twee lange, blonde fotomodellen opgetild worden om op het podium te komen. Onze Petru-mannetjes zijn geïnspireerd op hem en zijn muziek. Ze bewegen net zo zenuwachtig als hij en hebben ook geen nek, ” vertelt Joost Spijkers lachend.

Idee

Het idee om op te treden met acts van vijftien of soms twintig jaar geleden, is ontstaan tijdens de coronaperiode. De mannen stelden een show samen van een uur waarmee ze twee keer op een avond voor een klein publiek konden optreden. De titel refereert ook naar die periode: Een ongeëvenaard medicijn tegen de misère: lachen is gezond! De show was zo’n succes dat deze is uitgebreid tot een avondvullende show van anderhalf uur. Joost: “Het is ontzettend leuk om deze acts weer uit de kast te trekken. Twintig jaar is lang geleden, dus grote kans dat veel mensen in de zaal deze acts nooit hebben gezien.”

Thuistheater

Joost kijkt er altijd naar uit om in het Zaantheater te staan. “Het is echt mijn thuistheater. Soms zit ik uren in de auto om ergens op te treden. Naar het Zaantheater ga ik te voet. En het is leuk om te weten dat er vrienden en vriendinnen in de zaal zitten.”

Zijn er meer acts waar hij zich op verheugt? “ ‘De man die met zijn tanden een ladder op kan klimmen’. Deze is bedacht door onze Friso van Vemde Oudejans. Hij is iemand die graag van alles in zijn mond stopt en op een dag beklom hij zo een ladder.” Om te zien welke andere acts in deze show zitten, moeten mensen echt naar het theater komen. Eén ding is zeker: de stoelriemen mogen weer vast: ‘A Medicine Show’ is rebels, onverschrokken, muzikaal en hilarisch.

Voor mensen die graag naar het theater gaan, maar geen zin hebben om alleen te gaan is er goed nieuws. Bij deze voorstelling wordt een ‘Samen Uit’ georganiseerd. Ria Kee is de gastvrouw. Vanaf een uur voor aanvang zit ze klaar met koffie en iets lekkers.

Aanvang 20.00 uur. Kaarten kun je bestellen via www.zaantheater.nl

Afbeelding