Made in Dolland expositie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Dolly Bellefleur, het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma, staat vanaf 1989 op de planken maar ook op de barricades. Zowel in taal, (lied)teksten, columns en gedichten als in beeld, zoals cartoons, foto’s, muziekclips en kostuums, toont Dolly zich een ware activist. 

ZAANDAM - Kunstuitleen/galerie Artzaanstad en Dolly Bellefleur slaan de handen ineen voor een spraakmakende expositie over kunst, diversiteit en inclusiviteit bij Artzaanstad op het Hembrugterrein in Zaanstad, vrijdag 4 juni tot en met zondag 7 augustus 2022. De openingsweek valt samen met Zaanpride. De slotweek is tijdens Pride Amsterdam.

Laat liefde regeren

In ‘Made in Dolland’ ligt de nadruk op Dolly’s eigenzinnige beeldtaal. In de expositie laat Dolly beeldmateriaal zien dat als doel heeft haar boodschap ‘Laat liefde regeren’ te verbeelden, uit te dragen, te versterken en te onderstrepen. Belangrijke thema’s als emancipatie, (on)gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit, mannelijkheid en vrouwelijkheid, protest en activisme komen zo onder de aandacht bij een breed publiek. Uiteindelijk draait het volgens Dolly om een ding: ‘Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family. Let’s celebrate diversity!’

LHBT+gemeenschap

Dolly Bellefleur is niet alleen in Amsterdam maar in heel Nederland een boegbeeld voor de LHBT+gemeenschap. Voor haar belangrijke werk werd ze o.a. door COC Nederland onderscheiden met de Bob Angelo Penning. Naast de strijd voor acceptatie van LHBT+ rechten zet activist en artiest Bellefleur zich onvermoeibaar in voor culturele diversiteit en minderheden. De expositie vormt de basis van een negen weken durend feest van diversiteit, tolerantie en kansengelijkheid. Naast de expositie bij Artzaanstad is er een fantastisch optreden van Dolly in de Bullekerk op 6 juni.

Op de tentoonstelling ‘Made in Dolland’ zal werk te zien zijn dat Dolly Bellefleur sinds 1989 heeft gemaakt in samenwerking met gerenommeerde fotografen, grafisch vormgevers, ontwerpers, beeldend kunstenaars en (strip)tekenaars waaronder internationaal bekende kunstenaars als Erwin Olaf en Joost Swarte. Diverse kunstenaars maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk en lieten zich inspireren door hierboven genoemde thema’s. Stralend middelpunt van de tentoonstelling zijn de flamboyante creaties die zijn ontworpen door haar vaste couturier Tycho Boeker.

4 juni - 7 augustus. Locatie:  Artzaanstad - Grote Hulzen 11 - Hembrugterrein - Zaanstad - Tel.075-6141210. Toegang: gratis. Openingstijden: dinsdag-zaterdag van 10.00-1700u; elke eerste zondag van de maand van 12.00-17.30.