The Armed Man in de Bullekerk - een mis voor vrede door orkest en koor

Algemeen
Dirigent Arnold van ’t Ent van ZFCZaandijk en Margreeth van Vlierden van A-capellakoor Cantabile Zaanstad
Dirigent Arnold van ’t Ent van ZFCZaandijk en Margreeth van Vlierden van A-capellakoor Cantabile Zaanstad (Foto: Aangeleverd)

ZAANSTAD - De mis voor vrede ‘The Armed Man’ wordt 21 mei om 20.00 uur uitgevoerd door het orkest ZFCZaandijk en A-capellakoor Cantabile Zaanstad in de Bullekerk. 

De mis van alle geloven brengt de verschrikkingen van de oorlog in klanken, maar biedt ook vertroosting en hoop op een betere toekomst. De dirigenten Arnold van ’t Ent, ZFC en Margreeth van Vlierden, Cantabile trekken bij de uitvoering van dit werk samen op.

The Armed Man: A Mass for Peace is een compositie voor solisten, koor en orkest van Karl Jenkins uit 1999. Hij schreef dit stuk voor het Royal Armouries Museum ter gelegenheid van de feesten naar aanleiding van het nieuwe millennium en het werd voor het eerst uitgevoerd op 25 April 2000 in Londen. Het werk wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis.

Net zoals het War Requiem van Benjamin Britten is The Armed Man, deels gebaseerd op de Katholieke mis, geschreven ter promotie van de vrede. Naast fragmenten uit de Katholieke mis, bevat de tekst woorden uit andere religieuze en historische bronnen, waaronder de islamitische oproep tot gebed, de Bijbel (bijv. De Psalmen en Openbaring) en de Mahabharata. Schrijvers wier woorden in het werk voorkomen zijn Rudyard Kipling, Alfred Lord Tennyson en Sankichi Toge, die de bombardementen op Hiroshima overleefde maar enkele jaren later stierf aan leukemie.

Kaarten a 15,00 euro zijn verkrijgbaar op: https://www.zfc-zaandijk.nl/ en aan de zaal. Kinderen tot 18 jaar betalen 5,00 euro.

Afbeelding