Expositie Illustraties Van Heusden vanaf 20 mei in het Honig Breethuis

Algemeen
Bordspel Barricade, ontwerp uit 1962 van Alfons van Heusden. Privéverzameling.
Bordspel Barricade, ontwerp uit 1962 van Alfons van Heusden. Privéverzameling. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDIJK - Het Honig Breethuis toont dit jaar een expositie van legpuzzels, bordspellen en boekomslagen van grafisch ontwerper Alfons van Heusden. Van Heusden ontwierp in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw bordspellen en legpuzzels voor Jumbo, Egel Spelen en Ravensburger.

Voor Egel Spelen maakte Van Heusden tussen 1956 en 1965 onder andere de kwartetspellen Kinderwereld en Dierenkwartet en een complete poppenkast van karton. Voor het Duitse Ravensburger zijn meest bekende spel Barricade (Das Malefiz Spiel), dat nog tot 2005 is heruitgegeven. 

Boeken

Van Heusden illustreerde meerdere boekomslagen. Diverse malen verzorgde hij de illustraties voor het Boekenweekgeschenk van de Kinderboekenweek. Hij illustreerde uitgaven met teksten van kleinkunstenaars Willem Wilmink, Jan Boerstoel en Ivo de Wijs. Het boek ‘Dat rijmt met teksten’ van Ivo de Wijs kreeg in 1989 een dubbele bekroning: Van Heusden ontving de Gouden Penseel en De Wijs de Zilveren Griffel.

Reclamedrukwerk

De omslag van het Okki en Taptoe Kerstboek tekende Van Heusden, daarnaast verzorgde hij voor De Bijenkorf reclamedrukwerk, zoals de affiches Voor en na school, Papierrage en De schatkamer van Sint Nicolaas. Ook ontwierp hij kerst- en nieuwjaarskaarten voor stichting Voor Het Kind.

Dag van het Bordspel

Zaterdagmiddag 4 juni is er een spelletjesmiddag tijdens de Internationale Dag van het Bordspel. (Groot)ouders en kinderen kunnen in het museum spelletjes spelen en uitleg krijgen over het werk van Alfons van Heusden. Toegang is gratis, graag reserveren via info@honigbreethuis.nl.

De expositie is van vrij 20 mei t/m zon 25 sept 2022. Openingstijden: vrij t/m zo open van 13-16 uur. Meer informatie: honigbreethuis.nl