‘Deze steun is enorm belangrijk voor ons’

Algemeen
Danielle van Assema (links) helpt Oekraine-vluchteling Nikolai Fedotov bij het inpakken van de medische hulpgoederen. Voor de rollator was dit keer helaas geen ruimte meer.
Danielle van Assema (links) helpt Oekraine-vluchteling Nikolai Fedotov bij het inpakken van de medische hulpgoederen. Voor de rollator was dit keer helaas geen ruimte meer. (Foto: Marga Esser).)

WORMERVEER – Het zonnetje schijnt aangenaam deze dinsdagmiddag als Danielle van Assema vanuit de OLVG-kerk aan de Markstraat samen met Nikolai Fedotov enkele dozen naar zijn auto brengt.

Net als enkele weken geleden heeft Danielle, bekend keramiste uit Wormer, medische hulpgoederen ingezameld voor Oekraïne.

Samen met de Oekraïner Oleksandr Chudinov, die al tien jaar in Nederland woont en sinds enkele maanden als vrijwilliger werkzaam is bij Help Ukraine Center, heeft ze deze inzamelingsactie opgezet.

Nikolai, die begin dit jaar samen met zijn vrouw en dochter Oekraïne is ontvlucht, rijdt zaterdagochtend richting Berlijn. ‘Of ik rijd alleen of we gaan met meerdere auto’s naar Duitsland’, zegt Nikolai. Nadat de lading in Berlijn bij het Help Ukraine Center is gesealde, worden de spullen overgeladen op andere auto’s. ‘Dan gaan de spullen naar ziekenhuizen of klinieken in Oekraïne.’

Enorm belangrijk

De auto van Nikolai is tjokvol als hij richting zijn voorlopige woonplaats Hilversum vertrekt. Hij is blij met de spullen. ‘Alles is welkom. En deze steun in de vorm van goederen is enorm belangrijk voor ons’, zegt hij. Danielle vult aan. ‘Vooral tourniquets, nodig bij amputaties, zijn welkom. Dankzij donaties heb ik er dit keer negen stuks kunnen kopen.’

Danielle is voor nu klaar met inzamelen, maar medische hulpgoederen blijven welkom. ‘Maar mocht er weer een grote partij ingezameld zijn, kan ik Oleksandr weer inschakelen om vervoer regelen.’

Op www.helpukraine.center (Engelstalig) staat meer informatie. Of kijk op de LinkedIn-pagina van Danielle van Assema-Urn to Be.