‘Niemand verdient pijn’

Algemeen
De omslag van Verklein je pijn en schrijfster Eugenie de Ruiter.
De omslag van Verklein je pijn en schrijfster Eugenie de Ruiter. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER – “Simpel uitleggen hoe je chronische pijn kunt beïnvloeden via de nieuwe methode is best moeilijk. Als ervaringsdeskundige ben ik in staat geweest in lekentaal uit te leggen dat pijn voor een groot deel een fysiologisch proces is. Hoe het werkt heb ik eerst voor mezelf opgeschreven maar werd uiteindelijk het boek Verklein je pijn”, vertelt Eugenie de Ruiter.

Pijncoach Eugenie de Ruiter schreef bestseller over revolutionaire methode van pijnbestrijding

Het boek werd gelijk bij het uitkomen vorige maand binnen twee weken uitverkocht. Voordat Eugenie het wist zat ze achter de microfoon bij Humberto Tan zijn programma op Radio1. Zijn conclusie: ‘Je kunt dus door hersengymnastiek tot een oplossing voor je pijnklachten komen.’

GezondPlus

“De tweede druk komt eraan”, zegt de schrijfster die als pijncoach werkt in het gezondheidscentrum GezondPlus in Wormerveer en een eigen praktijk heeft. Ze raakte in 1995 betrokken bij een ernstig ongeval waarvan het herstel jaren duurde. De aanhoudende pijn ontwrichtte haar leven.

‘Pijngeheugen’

“Volgens de artsen waren haarscheurtjes in mijn rug, veroorzaakt door een torsie tijdens het ongeluk de oorzaak van alle ellende en was er geen kans op herstel. Het idee dat dit de rest van mijn leven bij me zou horen, maakte me radeloos. Het heeft zo moeten zijn, want gelukkig kwam ik op een geven moment bij Heliomare terecht. Daar maakte ik kennis met een nieuwe methode uit Australië. Dit is erop gericht pijn blijvend te verminderen. Ze vertelden dat de scheurtjes niet de oorzaak waren van de pijnsensaties die ik voelde. Ik kreeg uitleg over de werking van ons centrale zenuwstelsel en hoe je hersenen als pijngeheugen kunnen functioneren. Pijn is voor een groot deel een fysiologisch proces, gewoon biologie dus, waar je brein een belangrijke rol in speelt.”

Het ging opvallend snel beter met Eugenie. Helemaal pijnvrij is ze niet maar een huttentocht lopen in Oostenrijk is zelfs weer mogelijk. Terwijl voorheen een krantenpagina omslaan al een opgave was.

Ervaringen opschrijven

“Na mijn poliklinische revalidatietraject kreeg ik van Heliomare de vraag of ik de mijn ervaringen en inzichten wilde delen metmede-pijnpatiënten. Alles was nog zo nieuw en moeilijk concreet te maken. In 2016 ben ik begonnen ondervinderingen op te schrijven. In eerste instantie om mijn omgeving beter uit te leggen hoe het kwam dat het zo snel beter ging. Dat was het prille begin van het boek. Vervolgens heb ik andere patiënten geïnterviewd en heb ik hun ervaringen opgeschreven. Helaas zorgde corona en een op het laatste moment terugtrekkende uitgever ervoor dat het boek nu pas in de winkels ligt”, vertelt Eugenie.

Spannend

Haar enthousiasme die Eugenie als ervaringsdeskundige had over de nieuwe methode zorgde ervoor dat Heliomare op een gegeven moment aan haar vroeg daar te komen werken.

Eugenie: “Ik was gelijk enthousiast, maar vond het tegelijk spannend om als pijnvoorlichter te komen werken. Maar na een proefperiode en opleiding kan ik nu de mensen in begrijpelijke taal uitleg geven over de nieuwe zienswijze op pijn. Je gaat daarmee nieuwe verbindingen maken in je hersenen. Ook ga je op zoek naar factoren die gemaakt hebben dat het signaal pijn niet ‘uitgezet’ werd en de klachten aan bleven houden. Niemand verdient pijn. Iedereen heeft het recht om de inzichten die ik kreeg ook te ervaren. De pijn verminderen moet je zelf doen. Het kost tijd, energie, overtuigingskracht en zelfreflectie.”

De doelgroep voor haar boek is breed. Een op de vijf mensen heeft te maken met pijn. Van herleidbare pijn door bijvoorbeeld sporten tot chronische pijn die je lieve leven beheersen.

In Verklein je Pijn lees je de grondige uitleg van de methode, ervaringsverhalen, interviews en opdrachten om zelf invloed uit te leren oefenen op je pijn. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Lucht, telt 299 pagina’s, kost 20 euro, heeft ISBN nummer 978 94 93 272 057 en is onder meer verkrijgbaar via www.pijncoachhaarlem.nl of online bij alle boekhandels.