Zaankanters Ank Berkhout en dochter Marleen bij het water waar ze een heel toegankelijk, rijk geïllustreerd boek over maakten: De Nauernasche Vaart.
Zaankanters Ank Berkhout en dochter Marleen bij het water waar ze een heel toegankelijk, rijk geïllustreerd boek over maakten: De Nauernasche Vaart. (Foto: aangeleverd)

Moeder en dochter schrijven boek over Nauernasche Vaart

Algemeen

ZAANSTAD – “Er is veel aandacht voor de Zaan. De rivier is beschreven en bezongen. Heel weinig mensen weten dat er in het noorden van Zaanstad nog een belangrijke waterweg ligt: de Nauernasche Vaart. Bijna vierhonderd jaar geleden met de hand gegraven, voor de ontsluiting van Krommenie even belangrijk als de Zaan, maar nauwelijks bekend.” Dat vroeg om een boek. En zeker omdat de toekomst van de omgeving van de vaart gaat veranderen. Zaankanters Ank Berkhout en dochter Marleen pakten de pen op en produceerden een heel toegankelijk, rijk geïllustreerd werk: De Nauernasche Vaart.

Een wandeling langs de Nauernasche Vaart van 1633 tot nu

Ank Berkhout (69), een echte Zaankanter, maar acht jaar geleden verhuisd van de Vaartdijk in Assendelft naar Bloemendaal, bracht de afgelopen anderhalf jaar weer veel in de Zaanstreek door. Wandelend, langs de vaart, van Krommenie naar Nauerna. “Het was een echte ontdekkingsreis. Het is zo leuk om ergens in te duiken en een verhaal te vertellen.”

Eerder werk

Al eerder brachten moeder Ank, gepensioneerd dagbestedingscoach bij een verpleeghuis en dochter Marleen (43), fulltime werkend als salesmanager bij een bedrijf in verpakkingen, samen een werk uit. Twee jaar terug verscheen een boekje over de Tweede Wereldoorlog, naar aanleiding van een document van Anks vader over die tijd. Ze brachten het in eigen beheer op de markt en omdat het goed werd ontvangen én omdat het verhaal over de vaart zou moeten worden verteld, bedacht het duo om weer samen in de pen te klimmen.

Kantelpunt

“Wij vonden dat er een boek over de Nauernasche Vaart moest komen, omdat het gebied rond de vaart op een kantelpunt staat”, vertelt Ank.

“Er stonden grote, belangrijke fabrieken en wel 24 molens. Over die historie is niet veel van terug te vinden. Nu is het plan om langs de oever woonwijken te bouwen. De ontsluiting is echter een probleem. Bruggen zijn oud en te smal. Er gaat dus wel het een en ander veranderen. Als we nu niet het verhaal over de vaart en zijn historie zouden gaan schrijven, zou het moeilijker worden om die te achterhalen, juist omdat het er straks zo anders gaat uitzien.”

Ank en Marleen, die na het vertrek van haar moeder haar intrek nam in het ouderlijk huis, wandelden soms samen, soms alleen langs de route. Ank: “We zijn gewoon gaan lopen en kijken wat we tegenkwamen. Met gegevens over hoe het er nu uitziet, zijn we gaan zoeken naar de geschiedenis in archieven en op internet. Zo is er een heel verhaal ontstaan, dat loopt van 1633 tot nu.”

‘Rooie’ in Bloemendaal

Een volgend project? “Dat staat nog niet op de planning. Ook dit werk was niet echt de bedoeling, maar is zo ontstaan. Het was heerlijk om veel tijd in de Zaanstreek door te brengen. Ik woon wel in Bloemendaal, maar mijn hart ligt in het Zaanse. Het rooie zit er ook nog in. Dat past niet erg in Bloemendaal, ha ha.”

Presentatie

De Nauernasche Vaart telt 92 pagina’s plus omslag en kost 21,95 euro. Het boek is vanaf 18 juni te koop bij Stumpel of via ankberkhoutwaij@gmail.com. De officiële presentatie volgt enkele dagen later in Assendelft.

De omslag.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Archiefcursussen bij Gemeentearchief Zaanstad Algemeen 5 aug, 09:11
Afbeelding
Kloeke nieuwe borden bij busbrug de Binding geplaatst Algemeen 4 aug, 14:59
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 4 aug, 12:13
Afbeelding
ZV De Ham zwaar teleurgesteld als grootste ‘water’klant Algemeen 4 aug, 09:20
Afbeelding
Na schoolvakantie naar nieuwbouw Algemeen 4 aug, 09:11
Afbeelding
Zaandijker Jaarmarkt komt in zicht Uitgaan 4 aug, 09:10
Afbeelding
Dakbrand bij woning in Zaandijk 112-nieuws 3 aug, 17:58
Afbeelding
Hans Visser en Irena Filippova brengen ode aan Rembrandt en Gouden Eeuw Uitgaan 3 aug, 10:23
Afbeelding
Netwerkevent voor Zaankanters die leuke(re) baan zoeken Algemeen 3 aug, 08:33
Afbeelding
‘Meneer, wilt u wat van ons kopen?’ Zaanse zomervakantiewandeltip 3 aug, 07:00
Afbeelding
Twee auto’s in brand in Zaandam in één nacht 112-nieuws 3 aug, 05:27
Afbeelding
Leesclub literatuur in Zaandam zoekt nieuwe leden Algemeen 2 aug, 11:08
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief