Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, sprak met jonge molenaars in opleiding en molenliefhebbers over de toekomst van het molenaarsambacht.
Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, sprak met jonge molenaars in opleiding en molenliefhebbers over de toekomst van het molenaarsambacht. (Foto: Wim Giebels)

‘Molenaarsambacht heeft onder jongeren zeker toekomst’

Algemeen

ZAANSTREEK - Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, bezocht onlangs de vijftigste molen van zijn ‘100-molens tour’. Hij sprak met enkele jonge molenaars in opleiding en molenliefhebbers over de toekomst van het molenaarsambacht.

De jongeren gaven aan dat de belangstelling voor molens onder hun leeftijdsgenoten groeit. Verder hadden zij ideeën over hoe je het ambacht en de opleiding tot vrijwillige molenaar voor jongeren aantrekkelijker kunt maken, bijvoorbeeld door de opleiding in modules aan te bieden. “Haak in op technische opleidingen, verzorg gastlessen op scholen etcetera. Wij jongeren kunnen bovendien via social media een belangrijke rol vervullen in de promotie van het molenaarsambacht. Sommige mensen weten niet eens dat er een molenaarsopleiding bestaat.”

Jonge molenaars in gesprek met voorzitter De Hollandsche Molen

Nico Salm was te gast bij de Wimmenumer Molen in Egmond aan den Hoef en werd ontvangen door molenaar Eric Zwijnenberg, tevens een van de oprichters van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Ook waren er twee jonge molenaars in opleiding aanwezig: Stan Baltus en Sharon Engers, evenals molenliefhebber Bauke Hobbs. Zij stonden hem enthousiast op te wachten. 

Tijdens het bezoek aan de molen ging Nico Salm in gesprek met Eric Zwijnenberg over de oprichting van Het Gilde en sprak hij geanimeerd met de jonge aspirant-molenaars over de opleiding zelf, hun toekomstvisie richting het werken met molens en hoe er meer jongeren bij molens kunnen worden betrokken.

Uitdaging

De voorzitter begon op 20 juni 2020 aan zijn uitdaging in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van De Hollandsche Molen in 2023 – op uitnodiging – 100 molens te bezoeken. Dit doet hij uitsluitend per trein en fiets. Met zijn bezoekserie vraagt hij aandacht voor het belang van de molens, de noodzaak voor goed molenbehoud en het werven van nieuwe molenaars. Hij gaat in gesprek met molenaars, molenvrijwilligers en lokale belanghebbenden, zoals vertegenwoordigers van gemeenten.

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Door de inspanningen van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet. Momenteel zijn er nog ruim 1.200 molens in Nederland.

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Zaan de Wandel geeft heel veel energie’ Algemeen 15 aug, 14:37
Afbeelding
Zaantheater zoekt vrijwilligers voor jongeren flexpool Werken 15 aug, 14:30
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken? Algemeen 15 aug, 11:40
Afbeelding
Nog tot en met zondag Smash Devil toernooi bij K.Z.T.V. Sport 15 aug, 09:15
Afbeelding
Schietincident in Koog aan de Zaan is nog een mysterie 112-nieuws 15 aug, 02:56
Afbeelding
Scooter met twee vrouwen hard tegen auto gereden in Zaandam 112-nieuws 15 aug, 00:48
Afbeelding
SVA meer dan overtuigend winnaar in de Koog Algemeen 14 aug, 17:30
Afbeelding
Grote brand in centrum Zaandam 112-nieuws 14 aug, 06:12
Afbeelding
‘Heeft u een kind gefeliciteerd met zijn vmbo-advies?’ Ode aan het VMBO 13 aug, 10:48
Afbeelding
Zaanbocht Run moet uitbundig zijn Sport 12 aug, 10:45
Afbeelding
Wie heeft er voorrang? Algemeen 12 aug, 10:00
Afbeelding
Gaslek bij pompstation Zaandam opgelost 112-nieuws 11 aug, 19:48
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief