Shortlist Hebban Debuutprijs 2022 bekend

Algemeen
Aisha Dutrieux is een van de schrijvers die is genomineerd voor de Hebban debuutprijs.
Aisha Dutrieux is een van de schrijvers die is genomineerd voor de Hebban debuutprijs. (Foto: Uitgeverij Spectrum)

De vijf boeken zijn gekozen uit een longlist van vijftien titel door een lezersjury van ruim honderd lezers. Elk boek is door minimaal dertig lezers gelezen. De Hebban Debuutprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2016. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Roxane van Iperen, Lize Spit en Simone Atangana Bekono.

REGIO - Debutanten Aisha Dutrieux, Koen Caris, Janke Reitsma, Malou Holshuijsen en Frouke Arns zijn de kanshebbers voor de Hebban Debuutprijs 2022, de enige literaire juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. 

De shortlist

De genomineerden voor de Hebban Debuutprijs 2022 zijn:

Het leven noemen van Aisha Dutrieux (Uitgeverij Spectrum)
Stenen eten van Koen Caris (Uitgeverij Atlas Contact)
Niets ontgaat ons van Janke Reitsma (Uitgeverij Mozaiek)
Zachtop lachen van Malou Holshuijsen (Uitgeverij Ambo|Anthos)
De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns (Uitgeverij De Arbeiderspers)

De eindjury

De eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022 bestaat uit Hebban-recensent Anne Oerlemans, Bibliotheek-directeur Erna Staal (Bibliotheek Gouda), boekverkopers Gerben de Bruijn (Post Scriptum, Schiedam), Laurie Vedder (Boekhandel Roodbeen, Nijkerk), Lianne Enkhuizen (The Base Bookspace), Marloes de Vree (Het Paard van Troje, Goes), Annette Jongen (Schiedams Boekhuis), Elianne Nijborg (Godert Walter, Groningen) en Monique Hurkmans (Kramer & Van Doorn, Zeist) en sponsor Maarten Kooijman (Looplabb Amsterdam). 

Aanmoedigingsprijs

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich uitsluitend op literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022 wordt in september bekendgemaakt.

Hebban.nl is met meer dan 245 duizend leden het grootste online platform voor Nederlandstalige lezers. De site wordt jaarlijks bezocht door ca. vier miljoen unieke bezoekers. Hebban bevordert het leesplezier van lezers door te informeren, te inspireren en te enthousiasmeren. Lezers kunnen op Hebban.nl de boeken die ze hebben gelezen of nog willen lezen beheren. Ook kunnen ze eigen digitale boekenplanken aanmaken om hun boekencollectie te organiseren en andere lezers te inspireren. Naast de invulling van een redactioneel platform en de omvangrijke boekendatabase, organiseert Hebban allerlei activiteiten waaronder online leesclubs en de populaire Hebban Reading Challenge. Sinds 2021 is Hebban onderdeel van Stichting CPNB.