Winnend schoolproject StartUP: duurzaam fietstaxibedrijf

Algemeen
Studenten Zoël, Haik en Ahmed winnen met hun ondernemingsplan van Check IT GO.
Studenten Zoël, Haik en Ahmed winnen met hun ondernemingsplan van Check IT GO. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - 20 weken hebben Ahmed, Zoël en Haik gewerkt aan hun onderneming Check IT GO. Naar eigen zeggen hét taxibedrijf waar je wordt vervoerd per fiets, scooter of bakfiets. “Een soort van Uber, maar dan voor fietsen”. Het begon allemaal al veel eerder, tijdens een van de reizen van Zoël door Azië. “Daar is het een heel normaal fenomeen, die fietstaxi’s, en ik dacht: dat kan in Nederland natuurlijk ook!” vertelt Zoël enthousiast.

Toen ik hoorde van het programma StartUP! op het Regio College Zaandam dacht ik dan ook gelijk, wellicht is dit hét moment om mij verder te verdiepen in de mogelijkheid dit idee om te zetten in een echt bedrijf”. Tijdens het pitchen van zijn idee tijdens een van de eerste StartUP! lessen sloten mede studenten Ahmed en Haik ook aan. Met zijn drieën gaven ze het idee vorm en maakten ze er een volwaardig bedrijfsplan van. “We gingen ons verdiepen in de markt, maar hebben natuurlijk ook het wettelijke gedeelte onderzocht. Want een idee kan je wel hebben, je moet wel weten of het ook echt mág,” aldus Ahmed.

Pitchen en winnen

Aan het eind van het project StartUP! Futureproof presenteren alle groepjes hun concept. Daarna wordt een groepje als winnaar gekozen en die ontvangt een startkapitaal van € 500,- om een begin te maken met het bedrijf. “Er waren zoveel andere goede ideeën, dat we niet hadden verwacht dat we zouden winnen,” vertelt Ahmed “We staan natuurlijk wel 100% achter ons idee en wisten ook wel dat de pitch in orde was, we hadden er echt dagenlang tot ’s avonds laat aan gewerkt, maar zeker weten doe je het toch niet.” Dan komt het verlossende woord, ze hebben daadwerkelijk gewonnen. Op de vraag wat de vervolgstappen zijn blijft het kort even stil. Zoël vertelt: “De visitekaartjes zijn klaar, de app is al ontwikkeld en kan in principe zo live. En dan kijken we hoe het verder loopt.” Haik sluit af, “We hebben er alle vertrouwen in”.

Trainingsprogramma

StartUP! Futureproof is een trainingsprogramma van het Regio College. De studenten volgen trainingen in het leren opzetten van een startup en in hun toekomst. Zes maanden lang krijgen ze praktische handvaten, persoonlijke coaching voor het leren opzetten van een startup, les van inspirerende gastsprekers en bouwen ze nieuwe netwerken.