Europese subsidie voor project Guisweg in Zaandijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

ZAANDIJK - De Europese Unie stelt een bedrag van 3,4 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de spoorverbindingen tussen de regio Amsterdam en de regio Alkmaar; ook wel de ‘Zaancorridor’ genoemd. Hiervan gaat 1,1 miljoen euro naar het project Guisweg in Zaandijk. De investering komt uit het zogenoemde waar Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Alkmaar, Zaanstad en Dijk en Waard een beroep op hebben gedaan.

De subsidie draagt bij aan het onderzoek naar het vervangen van de spoorkruisingen door tunnels en viaducten. De gemeente Zaanstad heeft in samenwerking met de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard een aanvraag ingediend voor het opheffen van drie verschillende spoorkruisingen op de Zaancorridor, ondersteund door de Vervoerregio Amsterdam. Naast de Guisweg gaat het om het stationsgebied in Heerhugowaard en de Helderseweg in Alkmaar.

Project Guisweg

De kruising van de Guisweg met de Provincialeweg en het spoor en de totale bereikbaarheid van het gebied moet beter en veiliger. Een haalbare hoofdoplossing met twee verschillende opties biedt mogelijk uitkomst. De hoofdoplossing bestaat uit een fiets- en voetgangerstunnel onder de bestaande spoorwegovergang bij de Guisweg. A8-aansluiting 3 krijgt er een op- en afrit bij in combinatie met een nieuwe verbindingsweg tussen de Guisweg (vlakbij tennisvereniging Westzijderveld) en de Provincialeweg. Er zijn twee opties haalbaar: een zogenoemde noordelijke en zuidelijke ligging van de nieuwe verbindingsweg. De samenwerkingspartners onderzoeken de komende tijd wat het effect hiervan is op het milieu, natuur en de omgeving.

Gerard Slegers, vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Zaanstad: “Europa erkent met deze subsidie de prioriteit en urgentie van de Zaancorridor en tegelijk die van het project Guisweg. Het project moet in de toekomst niet alleen bijdragen aan een veiligere spoorwegovergang voor onze reizigers, maar ook aan minder wachttijden en dus een betere doorstroom van het verkeer. Bovendien biedt een betere ontsluiting van het gebied nieuwe mogelijkheden wat betreft de woningbouwopgave. We willen nieuwe bewoners namelijk zo goed mogelijk OV bieden. Zo dragen we met zijn allen bij aan een duurzame bereikbaarheid van de regio. Tenslotte laat de toekenning zien dat bestuurlijke regionale samenwerking werkt. Met elkaar hebben we in relatief korte tijd deze Europese subsidieaanvraag succesvol kunnen afronden.”

Hoe verder?

Als de onderzoeken klaar zijn, kunnen betrokken gemeenten opnieuw een Europese subsidie aanvraag doen voor de gedeeltelijke financiering van de aanleg van tunnels en viaducten. Dat is ongeveer over twee jaar.

Inloopbijeenkomst  6 juli

Tussen 16.00 – 20.00 uur bent u van harte welkom in De Ontmoeting, Parklaan 1 in Zaandijk. U kunt zich dan laten informeren over de oplossing voor de verkeersdrukte kruising Guisweg met de Provincialeweg en de keuze voor de ligging van de nieuwe verbindingsweg. Ook de laatste onderzoeksresultaten worden getoond. Meer informatie en rapporten zijn terug te lezen op guisweg.zaanstad.nl.