Nu nog een atletiekbaan
Nu nog een atletiekbaan (Foto: Rodi Media/KK)

Lycurgus trainingshal tijdelijke asielopvang

Algemeen

ASSENDELFT - Het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar asielzoekers zich aanmelden bij aankomst in Nederland, is al maanden overvol. Mensen moeten soms zelfs op een stoelen, in tenten of in de open lucht overnachten omdat er een tekort is aan opvangplekken. Waar is alternatieve ruimte te vinden?  De indoorsporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft is binnenkort beschikbaar.

De regering heeft aan alle veiligheidsregio’s gevraagd hulp te bieden. In elke regio moet gezorgd worden voor 225 tijdelijke opvangplaatsen voor een periode van maximaal drie maanden. 

De Veiligheidsregio Zaantreek-Waterland heeft samen met de gemeenten in de regio afgelopen week gezocht naar een locatie waar asielzoekers tijdelijk kunnen verblijven. Uiteindelijk is de indoorsporthal op het sportpark De Omzoom aan het Jaap Bootpad als meest geschikte locatie naar voren gekomen. Hier kunnen alle 225 opvangplekken op één locatie gerealiseerd worden. 

Het bestuur van AV Lycurgus heeft aangegeven te willen helpen en stelt de sporthal tijdelijk beschikbaar voor crisisnoodopvang voor asielzoekers. Voorzitter Armand Ellsworth vertelt zijn leden dat er tot 1 oktober kan er dus alleen buiten gesport worden. ‘Op het buitenterrein van AV Lycurgus kan komende maanden gewoon gesport worden. Vanaf 1 oktober is de hal ook weer voor binnenactiviteiten beschikbaar. Gezien onze maatschappelijke betrokkenheid wil AV Lycurgus met liefde de helpende hand toesteken door asielzoekers een mooi tijdelijk onderdak te bieden op ons prachtige complex.’ 

Opvang voor 3 maanden, tot uiterlijk 1 oktober 2022

De indoorsporthal wordt zo ingericht dat maximaal 225 personen tegelijkertijd kunnen worden opgevangen. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland verzorgt deze inrichting en opvang. In de praktijk kan dit betekenen dat tijdens de komende drie maanden een deel van de opvangplekken leeg staat of dat er minder dan 225 mensen tegelijk aanwezig zijn. 

Na 1 oktober is de indoor sporthal weer beschikbaar voor sportactiviteiten. Het streven is de indoorsporthal rond weekend van 15 juli klaar te hebben. 

De verwachting is dat er deze week nog wordt begonnen met het inrichten van de indoorsporthal. De indoorsporthal wordt verdeeld in slaapvertrekken voor 2,4 of 6 personen en een recreatieruimte. Dit duurt ongeveer een week. De eerste mensen worden naar verwachting rond 15 juli opgevangen. 

Lycurgusleden en hulp

‘Zodra de eerste mensen in de hal worden opgevangen, is extra hulp van harte welkom’ aldus Armand Ellsworth. ‘Momenteel wordt bekeken op welke manier er invulling wordt gegeven aan dagactiviteiten. Op dit moment is er nog geen goed zicht welke hulp precies nodig is. Zodra daar meer over bekend is, dan doet de Veiligheidsregio hiervoor een oproep op sociale media en website.’ 

Voor de leden van de club is er maandag 11 juli een inloopbijeenkomst. ‘We kunnen ons voorstellen dat wij de leden wellicht overvallen en dat er vragen zijn. Daarom organiseren wij  maandag 11 juli tussen 19.00 en 20.30 uur een inloopbijeenkomst in de kantine.’  

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Last-minute training DtD bij AV Zaanland Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Mini Dam tot Damloop met twee startlocaties Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Rembrandt by Night in Bullekerk Uitgaan 11 uur geleden
Afbeelding
Winkeldief verstopt zich in sloot 112-nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Auto te water in Assendelft 112-nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Open huis bij Volkstuinvereniging Krommenie Algemeen 16 aug, 14:17
Afbeelding
Kalverpolder wandeltocht Algemeen 16 aug, 14:13
Afbeelding
Zaandammer Jan Geerling brengt op sterfdag ode aan The King of Rock and Roll Algemeen 16 aug, 08:14
Afbeelding
‘Zaan de Wandel geeft heel veel energie’ Algemeen 15 aug, 14:37
Afbeelding
Zaantheater zoekt vrijwilligers voor jongeren flexpool Werken 15 aug, 14:30
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken? Algemeen 15 aug, 11:40
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief