Lijst voor houden van zoogdieren

Algemeen
Een aap is geen huisdier.
Een aap is geen huisdier. (Foto: Christel Sagniez)

REGIO - De Dierenbescherming is blij dat er nu eindelijk een huis- en hobbydierenlijst komt. Na dertig jaar eindeloos wachten heeft het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) woensdag een lijst gepresenteerd met zoogdieren die in Nederland mogen worden gehouden als huisdier. Volgens de Dierenbescherming is dit pure winst voor dierenwelzijn.

Al jaren is het een heet hangijzer: het gebrek aan een duidelijke lijst met daarop dieren die wél of niet gehouden kunnen worden als huisdier. Met als gevolg dat er in Nederland dieren worden gehouden die eigenlijk niet geschikt zijn als huisdier. Een positieflijst brengt daar verandering in, omdat er nu wél duidelijk is welke dieren volgens het ministerie (op wetenschappelijke basis) niet geschikt zijn.

De Dierenbescherming maakt zich al dertig jaar hard voor zo’n lijst en is ook blij dat die er nu ligt. ,,Dit is pure winst voor de dieren”, vindt woordvoerder Niels Kalkman. ,,Het laat zien dat niet alle dieren zomaar geschikt zijn om in en rondom huis gehouden te worden. En dan niet alleen de ‘exotische’ dieren, maar ook dieren waarvan we het nu nog heel normaal vinden dat ze als huisdier gehouden worden. En het feit dat de lijst kort is, betekent dat er streng gekeken is en dat is goed nieuws. Eindelijk is er duidelijkheid en we hopen dat dit een opmaat is naar meer lijsten.” Op dit moment is de lijst namelijk alleen voor zoogdieren. ,,We hopen dat er nu wordt doorgepakt, en er snel ook een lijst komt voor andere diersoorten. Om te beginnen met vogels.

Ook op Europees niveau wordt er op dit moment gewerkt aan een vergelijkbare lijst. Toch is de Dierenbescherming blij dat er eerst op nationaal niveau met deze methodiek kan worden gewerkt. ,,Dit is al een heel lang proces geweest, en we weten niet hoelang het zou duren als we zouden moeten wachten op Brussel. Het zou fantastisch zijn als Nederland hier een voortrekkersrol in kan nemen.” De lijst gaan in op 1 januari 2024, dus we moeten nog even geduld hebben.