Nieuwe ‘roze’ stadswandeling: Regenboogwandeling

Algemeen
Trek je lekker zittende schoenen maar aan en maak de nieuwe Regenboogwandeling.
Trek je lekker zittende schoenen maar aan en maak de nieuwe Regenboogwandeling. (Foto: StockSnap)

ZAANSTAD - De Zaanse Regenboog heeft een nieuwe wandelroute gemaakt door het centrum van Zaanstad en presenteer die onder de titel Regenboogwandeling. 

Het is de route die de Zaanse Regenboogparade 2022 heeft gevolgd. Een wandeling van circa 2.5 km die begint bij het stadhuis van Zaanstad op het Stadhuisplein. De route gaat daarna door het centrum van Zaandam, via de Dam, Wilhelminabrug, Klauwershoek, Peperstraat, Beatrixbrug, via het Regenboogzebrapad door de Westzijde. Dan via de Botenmakersstraat langs Bureau Discriminatiezaken en Zorgcirkel Saenden, naar het eindpunt, CC Bullekerk, Westzijde 75 (ook genoemd het Trijntje Jansdochterplein). Onderweg komt de wandelaar een aantal leuke wetenswaardigheden tegen waarvan een tiental over LHBTIQ+ Zaanstad.

De Zaanse Regenboog heeft deze route gemaakt mede vanwege het feit dat in de bestaande wandelroutes door het centrum van Zaanstad wel tientallen wetenswaardigheden staan, maar niets over de LHBTIQ+ geschiedenis. De verdienen zeker een plek in de Zaanse geschiedenis/Zaanse Stadswandeling aldus de initiatiefnemers. Denk alleen maar aan Jacob Israël de Haan (Gedempte Gracht) of het verhaal van Cook Brummer. Wie dat waren is dus verder te lezen in de weetjes die beschreven zijn in de Regenboogwandeling.

Het boekje is te koop voor 2,50 bij de VVV Zaanstore, Stadhuisplein 96 en te bestellen bij De Zaanse Regenboog, info@dezaanseregenboog.nl.

Afbeelding