Wie helpt Gemeentearchief met archiveren van historische Zaanse transportakten?

Algemeen
De schout en schepenen, oftewel het bestuur van een dorp of stad, gaven vroeger transportakten af.
De schout en schepenen, oftewel het bestuur van een dorp of stad, gaven vroeger transportakten af. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD - Het Gemeentearchief Zaanstad zoekt onder de benaming ‘vele handen’ vrijwilligers die mee willen werken bij het archiveren van Zaanse transportakten uit de periode 1560-1811.

Wie in de 16e tot vroege 19e eeuw een huis of stuk grond kocht of verkocht, ging daarvoor naar de schout en schepenen, oftewel het bestuur van een dorp of stad. In de Zaanstreek waren dat de schout en schepenen van de Heerlijkheid Assendelft, de Banne Krommenie, de Banne Westzaan, de Banne Oostzaan en het dorpsbestuur Oostzaandam. Die maakten dan een transportakte op als bewijs van aankoop.

Deze archiefstukken moet je nu nog stuk voor stuk doorlezen op de studiezaal om te vinden wat je zoekt. Maar als alle voorkomende namen en locaties in de transportakten doorzoekbaar zijn op de website van het Gemeentearchief, krijg je snel een prachtig beeld van de historie van Zaanse huizen, pakhuizen, molens, stukken land en hun eigenaars. Juist in de periode 1560-1811 ontwikkelde zich bloeiend industrieel gebied rondom de Zaanoevers.

Wat moet je doen?

Het Gemeentearchief vraagt aan de vrijwilligers om de datum, datum, locatieomschrijving en een beschrijving van het te transporteren precies van de scans over te nemen in de daarvoor bestemde invulvelden. Dit doe je gewoon thuis achter je computer met internetverbinding. Het is een eenvoudig project waarvoor geen specifieke inhoudelijke kennis nodig is. Alle informatie staat op de website https://velehanden.nl/projecten/bekijk/details/project/zaa_index_transportakten

Meer informatie over het project: Jan van der Male, 06-58002294, e-mail J.Male@zaanstad.nl en Frans Hoving, 06-58002156, e-mail F.Hoving@zaanstad.nl

Zelfs de typmachine was nog niet uitgevonden...
In zwierige letters werd de transportakte handmatig opgesteld.