Per 1 augustus 2022 is de regelgeving gewijzigd en is het makkelijker geworden om meerdere banen naast elkaar te hebben.
Per 1 augustus 2022 is de regelgeving gewijzigd en is het makkelijker geworden om meerdere banen naast elkaar te hebben. (Foto: aangeleverd)
Column Juridisch Loket

Meerdere banen naast elkaar wordt makkelijker

Algemeen

ZAANSTREEK - In veel arbeidsovereenkomsten is een algemeen verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden opgenomen. Hierdoor is het hebben van meerdere banen naast elkaar vrij lastig. Per 1 augustus 2022 is de regelgeving gewijzigd. Het is makkelijker geworden om meerdere banen naast elkaar te hebben.  

Volgens de nieuwe wet is een algemeen verbod op nevenwerkzaamheden straks niet geldig. Dit is alleen anders indien de werkgever hiervoor een ‘objectieve reden’ kan geven. Hiermee wordt de drempel voor werknemers om - naast het eigen werk - ander werk te doen verlaagd. Zo’n objectieve reden kan te maken hebben met bijvoorbeeld de gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijke informatie of het voorkomen van een belangenconflict. 

Als voorbeeld het probleem van Ans. Ans werkt al jaren in de thuiszorg. Zij draait vooral ochtenddiensten. Om wat bij te verdienen besluit zij in de nachtelijke uren als taxichauffeur te willen werken. Hierdoor kan het zijn dat zij meer uren gaat werken dan is toegestaan volgens de wet over arbeids- en rusttijden. Dit kan voor haar werkgever een reden zijn om Ans de toestemming voor het werken als taxichauffeur te weigeren. De werkgever kan de objectieve reden vooraf in het arbeidscontract noemen, maar dat hoeft niet. Hij kan de reden namelijk ook vermelden op het moment dat Ans aangeeft naast haar huidige baan te willen gaan werken.

Heb je een vraag over nevenwerkzaamheden of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0900-8020 (0,10 euro per minuut).

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Eigenzinnige mix folk-rock-blues-cajun Uitgaan 16 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde voorstelling ‘Driemaal de stad’ Uitgaan 17 uur geleden
Afbeelding
Sfeervolle dagstart dankzij Zonfotografe Simone Bank Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Met korting kennis maken met heropende Wereldkeuken Westzaan Algemeen 4 okt, 16:42
Afbeelding
The Beatles Revival in de Bullekerk Uitgaan 4 okt, 15:05
Afbeelding
Zaans Zilver zoekt zestigplussers die dol zijn op zingen en acteren Uitgaan 4 okt, 11:25
Afbeelding
Sporten brengt glimlach bij een kind Algemeen 4 okt, 10:54
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Dierendag: kijkje in het hondenleven van Heidewachtel ‘Brammm!’ Algemeen 4 okt, 07:23
Afbeelding
Zaandam vrijdag en zaterdag in de ban van Living Statue Festival Uitgaan 4 okt, 07:00
Afbeelding
Veel rook bij woningbrand in Assendelft 112-nieuws 3 okt, 18:05
Afbeelding
Kom ‘uit de kast’ op 11 oktober tijdens Coming Out Day Algemeen 3 okt, 11:56
Afbeelding
Zaans talent in de spotlights bij inspiratielezing Zaanse Glorie Uitgaan 3 okt, 09:22
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief