De omslag van Ik, Boudewijn Büch.
De omslag van Ik, Boudewijn Büch. (Foto: aangeleverd)

Guus Bauer ontwapenend ‘aan de wandel’ met Boudewijn Büch

Algemeen

STREEK - Als straks op 23 november dit jaar uitgebreid zal worden stil gestaan bij het 20 jaar geleden heengaan van Boudewijn Maria Ignatius Büch (Den Haag, 14 december 1948) zal het voor Guus Bauer in de aanloop naar die herinneringen ongetwijfeld druk gaan worden. De Wormerveerder heeft wederom een prachtig boek toegevoegd aan zijn al zo uitgebreide oeuvre. In Ik, Boudewijn Büch probeert de auteur de onvoltooid verleden tijd aan te vullen.

Terwijl hij staat te kijken naar de vorderingen rondom de Zaanbruggen - staande voor het voormalige onderkomen van De Boorder fietsenwinkel waar hij de nodige uren heeft doorgebracht - vertelt hij over het ontstaan van dit boek. ‘Verzamelen doe je voor jezelf’ is daarbij een leidend gezegde en dat heeft te maken met de vraag of hij niet ‘iets’ wilde schrijven over Boudewijn Büch. De vraag kwam vanuit de groep mensen (“Manisch Gezelschap”) die zich nog altijd bezighouden met de veel te vroeg overleden alleskunner. 

Nog een voedingsbodem vormde het bezoek van Guus Buddy Bauer begin dit jaar aan het Teylers Museum in Haarlem. Daar hoorde hij een suppoost vertellen dat de jongere medewerkers niet wisten wie Büch was en wat bijvoorbeeld het kastje met parafernalia in de bibliotheek voorstelde. Van het een kwam al snel heel wat anders. Als een razende is Bauer aan zijn toetsenbord gaan zitten en in rap tempo ontstond de roman ‘Ik, Boudewijn Büch’. De verteller spreekt zich zonder voorbehoud uit over onder meer zijn reisprogramma’s en ander grensoverschrijdend gedrag. over familie en nalatenschappen, al dan niet literair; androgyne types en genderneutraliteit; over familie, zwervers, snobs, cultuurbarbaren, recensenten, (internet)uitgevers, gemankeerde professoren en klokkenluiders: waarover eigenlijk niet.

Ook ‘De Nieuwe Meetlat Van Deze Tijd’ komt uitvoerig ter sprake en een vermakelijke ontmoeting met een vijftal jongens, hun mondmaskertje als baardkap gebruikend, levert kenmerkend en tegelijkertijd confronterend leeswerk op. ‘Nooit discussiëren met mensen die woorden tekort komen, kortsluitingsgevaar’ In het boek is Buddy (Guus Bauer) de reisgezel van Büch. Op enig moment laat deze weten niets meer te verhapstukken te hebben. ‘Ik ben alleen voor het jubileum even opgedoken.’ 

Als het over Buchmania gaat komt naar voren dat Buddy zijn levensgezellin Peggy Sue ontmoette bij een lezing hetgeen ‘Boudewijn, de verteller’ doet opmerken dat er nog heel wat romantisch potentieel in een dode dichter kan schuilen. Het is in dit actuele geval Guus Buddy Bauer, de uitgever, interviewer en schrijver, ook weleens in naam van Bekenden, die Een kleine blonde dood ooit uitgaf, juist zijn ‘ghostwriter’. 

In zijn dorp weet Bauer menigeen te verleiden een boek van zijn hand aan te schaffen. ‘Om zijn kostje te kopen sjouwt Buddy als lokaal journalist bedrijven af, laat plaatselijke helden aan het woord, pikt het gelaten wanneer ze achteraf de teksten ontdoen van de sjeu’ omschrijft de hoofdpersoon zijn gesprekspartner. Het is Harry Handig, algemeen directeur van een corporatie, die op die manier ruim de aandacht krijgt en een tipje van de verkoopsluier wordt opgelicht.

Al pratende op de Zaanweg borrelt het bij Bauer op dat Büch’s broers Menno en Patrick op zijn minst in de eerstvolgende druk moeten komen. ‘Zo wil ook wel herboren en herinnerd worden’ is de gedachte daarbij. Al reeds opgenomen in het boek zijn bekende streekgenoten. Een kenmerkende eigenschap van Bauer die zich al helemaal een Zaankanter voelt en streekgenoten slim weet te verweven in zijn verhalen. Nu zijn boek - beslist niet zijn laatste - in de verkoop is gegaan zal zijn agenda tot en met 20 november gaande weg ongetwijfeld steeds drukker bezet raken.

Guus Buddy Bauer, Ik, Boudewijn Büch, roman, Nederland, gebrocheerd in omslag met flappen,, 224 blz., € 18,50 / ISBN 978-94-93214-33-0

Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Eigenzinnige mix folk-rock-blues-cajun Uitgaan 17 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde voorstelling ‘Driemaal de stad’ Uitgaan 19 uur geleden
Afbeelding
Sfeervolle dagstart dankzij Zonfotografe Simone Bank Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Met korting kennis maken met heropende Wereldkeuken Westzaan Algemeen 4 okt, 16:42
Afbeelding
The Beatles Revival in de Bullekerk Uitgaan 4 okt, 15:05
Afbeelding
Zaans Zilver zoekt zestigplussers die dol zijn op zingen en acteren Uitgaan 4 okt, 11:25
Afbeelding
Sporten brengt glimlach bij een kind Algemeen 4 okt, 10:54
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Dierendag: kijkje in het hondenleven van Heidewachtel ‘Brammm!’ Algemeen 4 okt, 07:23
Afbeelding
Zaandam vrijdag en zaterdag in de ban van Living Statue Festival Uitgaan 4 okt, 07:00
Afbeelding
Veel rook bij woningbrand in Assendelft 112-nieuws 3 okt, 18:05
Afbeelding
Kom ‘uit de kast’ op 11 oktober tijdens Coming Out Day Algemeen 3 okt, 11:56
Afbeelding
Zaans talent in de spotlights bij inspiratielezing Zaanse Glorie Uitgaan 3 okt, 09:22
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief