‘Zaan de Wandel geeft heel veel energie’

Algemeen
Het lint van lopers gaat over de Den Uylbrug.
Het lint van lopers gaat over de Den Uylbrug. (Foto: Dirk Karten)

ASSENDELFT – “Op de dag zelf draag ik heel veel petten. Als ‘vliegende keep’ kruip ik in de rol van stagemanager die de artiesten verzorgt en de techniek regelt. Tot presentator die de wandelaars begroet en de startmomenten aangeeft”, vertelt Marcel Kramer. Voordat hij dat op 11 september gaat doen, heeft de zanger-gitarist uit Assendelft de optredende artiesten geregeld die de muziek maken op het hoofdpodium en de pitstops langs de routes van Zaan de Wandel.

Door Dirk Karten

Samen met elkaar sterk in de strijd tegen kanker; op 11 september gaat het weer gebeuren. De wandeltocht wordt voor de tiende keer gehouden. En is nog altijd even hard nodig om geld bijeen te garen voor onderzoek naar de behandeling van kanker, samen met hart- en vaatziekten volksziekte nummer één. De bijeengelopen euro’s worden traditioneel verdeeld tussen het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis/ Nederlands kanker instituut en Anna’s huis, Centrum voor leven met kanker in Zaandam.

Zanger Marcel Kramer vaste waarde als ‘vliegende keep’, presentator én organisator van optredende muzikanten

De muzikant uit Assendelft werd vanaf de eerste editie bij het wandelevent gevraagd, al moest hij de eerste keren overslaan. “Mijn agenda zat vol zat toen [Z]aan de Wandel- initiatiefnemer Dick Dekker mij destijds benaderde.” Inmiddels is Marcel vaste organisator van het entertainment, waardoor de wandelaars tijdens het evenement vermaakt zullen worden en ‘regelneef’ op de dag zelf.


Wandel je dit ook mee? 

De Kroon

“Het contact met Dick stamt al uit de tijd toen ik optrad in café De Kroon in Wormerveer en zijn moeder, die daar met haar man Rob de scepter zwaaide, nog leefde. Ik was erbij toen Dick en zijn broer gebroken van verdriet in datzelfde café afscheid namen van hun moeder die overleed aan kanker. Daarna heb ik er nog vaak opgetreden, de verbondenheid is gelukkig gebleven”, licht Marcel hun ontmoeting toe.

Het overlijden van moeder Tiny en de drive van haar zoon Dick iets te toen in de strijd tegen kanker vormden de basis voor het jaarlijkse wandelevent. Waar in totaal al 552.268 euro bij werd opgehaald. Ook al zijn de behandelingen tegen die rotziekte sterk verbeterd en de levensverwachting stukken hoger dan vroeger, er is nog altijd veel geld nodig voor de strijd tegen kanker.

Persoonlijke motivatie

Inmiddels heeft ook Marcel van dichtbij ervaren wat de ziekte met een mensenleven doet. “Ik heb afgelopen februari afscheid moeten nemen van mijn vader. Hij heeft vier jaar ongelofelijk hard gestreden, maar uiteindelijk toch verloren. Daardoor wordt mijn inzet voor [Z]aan de Wandel nog persoonlijker. Tegelijk denk ik ook; dankzij de medische wetenschap is mijn vader vier jaar langer bij ons gebleven.”

De inmiddels vijftigjarige zanger zit al meer dan dertig jaar in het vak. Dat hij thuishoort op de bühne, wist Marcel al op heel jonge leeftijd. “Bij een cito toets op school tekende ik mezelf al op een podium”, lacht hij.


De dames van AfterNoon.

Zingende mantelzorger

De culturele sector lag door corona ook plat en dat betekende geen optredens voor de muzikant. De zanger glundert als hij zegt; “Mijn agenda zit gelukkig weer bomvol. Vanavond speel ik op de Veluwe, morgen moet ik op tijd terug zijn om de boot te halen voor een optreden op Texel. Corona zorgde er tegelijk voor dat ik mantelzorg kon verlenen aan mijn vader toen hij dat echt nodig had. Dat ervaar ik nu als heel waardevol.”

De virusexplosie zorgde er ook voor dat [Z]aan de Wandel twee jaar niet door kon gaan. En dat terwijl Marcel al voor 2020 de nodige lijntjes had uitstaan met optredende artiesten. Die kon hij voor hun deelname op 11 september nu benaderen met het sein ‘we hebben groen licht’.

Drie pitstops

De wandelaars krijgen een muzikale oppepper op drie pitstops. De band AfterNoon speelt bij brouwerij HOOP in Zaandijk. De drie zangeressen hebben jarenlange muzikale ervaring, elk met hun specifieke geluid. De jarenlange samenzang maakt dat ze klinken en blinken als een goed geoliede machine. Precies zo eentje die je nodig hebt voor een feestje.

Muzikale trossen los

Marcel: “Op het Marktplein in Wormerveer speelt een gezelschap dat eigenlijk geen introductie behoeft: het Kapiteinskoor. De trossen gaan daar los met heerlijke meezingers. Derde locatie is bij Contant Keukens op de Industrieweg in Assendelft. Daar draait DJ Swim de lekkerste muziek terwijl u loopt. En dan zijn er natuurlijk de optredens bij de start/finish: het plein voor het Topsportcentrum De Koog aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan. Met drummer Jeroen Booy van The Scene en Roberto Jacketti en de Scooters als technicus achter de knoppen van zijn geluidsinstallatie treden daar onder meer zangeres Anoek Bouwma & Friends op.”


Clown Coco Christal betrekt jong en ouder(s) bij zijn optreden waar een vleugje Amsterdamse gezelligheid voorbij komt. 

Spieren opwarmen

Traditioneel worden voor de startmomenten eerst de spieren opgewarmd. Dat gebeurt onder leiding van Lizette ten Kate van yogastudio De Weer. Met zijn bekende kreet ‘I feel good’ zal clown Coco Christal jong en ouder(s) betrekken bij de show waar een vleugje Amsterdamse gezelligheid voorbij zal komen. De voormalig toneelmeester van Theater Carre zal dat voornamelijk doen bij de lopers aan de 5 kilometer, de afstand waar met name ook veel kinderen aan meedoen.

Geweldig succes

“Als het lukt, zal een dweilorkest steeds een stukje meelopen bij de startmomenten”, licht Marcel toe. [Z]aan de Wandel is voor de Assendelver muzikant inmiddels een vaste waarde geworden om aan mee te werken.

”Bij de eerste keer werd er zo’n 27.000 euro opgehaald. De laatste keer maar liefst het viervoudige. Als je bedenkt dat we dat allemaal als vrijwilligers organiseren voor het goede doel, dan is dat toch een geweldig succes waar je graag aan meewerkt? De dag zelf geeft mij heel veel energie. Ik ben dan wel een ‘soort van aan het werk’, maar het is geweldig om te zien als het plein volstroomt en je al die mensen met hun eigen verhaal ziet. Maar, eh,… ik moet er nu echt vandoor anders kom ik te laat voor mijn optreden vanavond!”

Kijk voor meer informatie en deelname www.zaandewandel.nl

Marcel Kramer mocht al eens de opbrengst van 100.000 euro bekend maken.
De band AfterNoon.
Loop je dit jaar ook mee voor het goed doel?