Wie heeft er voorrang?

Algemeen
En zo is hij recht voor je...
En zo is hij recht voor je... (Foto: Rodi Media/KK)

ZAANDAM - De vaste gebruikers van de Hempont weten het natuurlijk. Oversteken doen we tegenwoordig met de nieuwe elektrische pont tussen Amsterdam en Zaanstad. Deze is 8 februari j.l. voor het eerst officieel in de vaart genomen genomen. De pont was al even in gebruik, proefvaren, maar werd vooral getest. In totaal zijn er nu vijf volledig elektrische veerboten die worden ingezet op drie overgangen op het Noordzeekanaal.

Iedere 20 minuten is er een overvaart. De noodzaak daarvan stamt uit 1876. Door de aanleg van het Noordzeekanaal werd de Noord-Holland in twee delen gesplitst. De pont was de eerste en nog altijd werkende oplossing. In de loop der jaren is er heel veel gepasseerd en dagelijks zijn er talrijke mensen die dankbaar gebruik maken van de pont.

Wie de pont betreedt vanaf de Amsterdamse zijde kan aan de overzijde de contouren/skyline van Zaanstad prima zien. Op een zonnige dag is dat een prachtig gezicht. Tot je in je ooghoeken van links een containervervoerder ziet naderen. 

‘Mij benieuwen wie er voor gaat’ vraagt de man aan de rand zich af’ en omdat de kapitein van de pont geen aanstalten maakt van wal te steken lijkt de ‘grote jongen’ de sprint te winnen. ‘Toch verkijk je je lelijk op de snelheid van zo’n schip. Want nu (luttele seconden later) geven de gestapelde containers een totaal ander uitzicht. Weg Zaanstad.’ 

Dat is van korte duur en nog net voor de achtersteven voorbij is stoomt de volledig elektrische verbinding op richting Hemkade.

Het lijkt nog ver....