Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken?

Algemeen
Het gaat bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet alleen om het formaat de keukenkasten.
Het gaat bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet alleen om het formaat de keukenkasten. (Foto: aangeleverd)

De keuken wordt door veel huishoudens vaak beschouwd als de belangrijkste ruimte in huis. Het is een ruimte die gebruikt wordt voor veel doeleinden. Te weinig tijd nemen om je nieuwe keuken zorgvuldig in te richten kan een kostbare vergissing zijn.

De informatie in dit artikel zal je laten inzien waar je zeker over na moet denken bij een nieuwe keuken kopen. Een plan maken voor je nieuwe keuken is een belangrijke onderneming waarbij allerlei opties en keuzes een rol spelen. 

Denk ten eerste aan je levensstijl

Bij een keuken kopen moet je rekening houden met de technische aspecten en je persoonlijke eisen. Kook je vaak? Zo ja, dan kun je de werkruimte en het fornuis niet te klein maken. Zorg als je veel kookt voor ingebouwde apparatuur zoals een grote koelkast en vriezer. Als je niet veel kookt, is een keuken met twee kookplaten, een gootsteen, een kleine koelkast en een magnetron voldoende.

Heeft de keukenruimte een eethoek? Deze ruimte kun je inrichten met een tafel, een bank of een bar. 

De oppervlakte van de beschikbare ruimte

Het gaat bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet alleen om het formaat de keukenkasten. De grootte van de ruimte bepaalt wat de beste keuken vorm is en in welke stijl je deze kunt inrichten. Heb je een piepkleine keuken of een open ruimte met een kookgedeelte, gebruik dan een L-vormige opstelling. Als je keuken ruim is, overweeg dan een kookeiland te plaatsen. Houd bij het plaatsen van keukenmeubilair rekening met invallend licht, beschikbare leefruimte en scherpe hoeken.

Lichtgekleurd, modern en minimalistisch keukenapparatuur ziet er mooi uit in kleine keukens, donkere en warme kleuren laten de keuken namelijk kleiner ogen. Meubels met veel details kunnen voor drukte in een ruimte zorgen. Voor een ruime, open keuken wordt vaak gekozen voor een klassiek interieur. 

De technische aspecten bij het kopen van een nieuwe keuken

Voordat je je nieuwe keuken installeert, moeten eerst de technologische vraagstukken beantwoord worden. Waar komt de gootsteen? Deze moet binnen 3 tot 4 meter van water- en rioolaansluitingen geïnstalleerd worden. Alleen een dure waterpomp kan het watertoevoer punt verplaatsen. Houd rekening met de watertoevoer en -afvoer als je een kookeiland met een gootsteen bouwt.

Er zijn financiën, papierwerk en mogelijk zelfs lokale vergunningen nodig om gasleidingen aan te passen, dit wil je dus het liefst voorkomen. Alleen gecertificeerde vakmensen kunnen gasveiligheid werk verrichten. Als je een huis van de grond af op te bouwen, kun je je van tevoren op deze factoren voorbereiden. 

Apparaten - welke keukenapparaten ga je installeren?

Heb je een wasmachine, vaatwasser, magnetron, slow cooker en broodbakmachine nodig? Welke van deze snufjes zullen ingebouwd worden? Elke keuze heeft voordelen en nadelen. Ingebouwde apparaten ogen strakker dan vrijstaande apparaten. Verborgen apparaten geven je bovendien meer beweegruimte.

De gootsteen, koelkast en het fornuis moeten passen binnen een gelijkzijdige driehoek, dit is een soort ongeschreven regel. Als de ruimte tussen de elementen te kort is, wordt de keuken erg krap. Tijdens het ontwerpen van een kombuis- of eilandkeuken kun je deze werkdriehoek optimaliseren. Als kok zul je de driehoek indeling zeer prettig vinden.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie