Het gaat bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet alleen om het formaat de keukenkasten.
Het gaat bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet alleen om het formaat de keukenkasten. (Foto: aangeleverd)

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken?

Algemeen

De keuken wordt door veel huishoudens vaak beschouwd als de belangrijkste ruimte in huis. Het is een ruimte die gebruikt wordt voor veel doeleinden. Te weinig tijd nemen om je nieuwe keuken zorgvuldig in te richten kan een kostbare vergissing zijn.

De informatie in dit artikel zal je laten inzien waar je zeker over na moet denken bij een nieuwe keuken kopen. Een plan maken voor je nieuwe keuken is een belangrijke onderneming waarbij allerlei opties en keuzes een rol spelen. 

Denk ten eerste aan je levensstijl

Bij een keuken kopen moet je rekening houden met de technische aspecten en je persoonlijke eisen. Kook je vaak? Zo ja, dan kun je de werkruimte en het fornuis niet te klein maken. Zorg als je veel kookt voor ingebouwde apparatuur zoals een grote koelkast en vriezer. Als je niet veel kookt, is een keuken met twee kookplaten, een gootsteen, een kleine koelkast en een magnetron voldoende.

Heeft de keukenruimte een eethoek? Deze ruimte kun je inrichten met een tafel, een bank of een bar. 

De oppervlakte van de beschikbare ruimte

Het gaat bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet alleen om het formaat de keukenkasten. De grootte van de ruimte bepaalt wat de beste keuken vorm is en in welke stijl je deze kunt inrichten. Heb je een piepkleine keuken of een open ruimte met een kookgedeelte, gebruik dan een L-vormige opstelling. Als je keuken ruim is, overweeg dan een kookeiland te plaatsen. Houd bij het plaatsen van keukenmeubilair rekening met invallend licht, beschikbare leefruimte en scherpe hoeken.

Lichtgekleurd, modern en minimalistisch keukenapparatuur ziet er mooi uit in kleine keukens, donkere en warme kleuren laten de keuken namelijk kleiner ogen. Meubels met veel details kunnen voor drukte in een ruimte zorgen. Voor een ruime, open keuken wordt vaak gekozen voor een klassiek interieur. 

De technische aspecten bij het kopen van een nieuwe keuken

Voordat je je nieuwe keuken installeert, moeten eerst de technologische vraagstukken beantwoord worden. Waar komt de gootsteen? Deze moet binnen 3 tot 4 meter van water- en rioolaansluitingen geïnstalleerd worden. Alleen een dure waterpomp kan het watertoevoer punt verplaatsen. Houd rekening met de watertoevoer en -afvoer als je een kookeiland met een gootsteen bouwt.

Er zijn financiën, papierwerk en mogelijk zelfs lokale vergunningen nodig om gasleidingen aan te passen, dit wil je dus het liefst voorkomen. Alleen gecertificeerde vakmensen kunnen gasveiligheid werk verrichten. Als je een huis van de grond af op te bouwen, kun je je van tevoren op deze factoren voorbereiden. 

Apparaten - welke keukenapparaten ga je installeren?

Heb je een wasmachine, vaatwasser, magnetron, slow cooker en broodbakmachine nodig? Welke van deze snufjes zullen ingebouwd worden? Elke keuze heeft voordelen en nadelen. Ingebouwde apparaten ogen strakker dan vrijstaande apparaten. Verborgen apparaten geven je bovendien meer beweegruimte.

De gootsteen, koelkast en het fornuis moeten passen binnen een gelijkzijdige driehoek, dit is een soort ongeschreven regel. Als de ruimte tussen de elementen te kort is, wordt de keuken erg krap. Tijdens het ontwerpen van een kombuis- of eilandkeuken kun je deze werkdriehoek optimaliseren. Als kok zul je de driehoek indeling zeer prettig vinden.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Matches twaalfde Zaanse Beursvloer leveren 81.123 euro op Algemeen 30 sep, 09:29
Afbeelding
‘Zaanse Bokketochie is gewoon beregezellig’ Uitgaan 30 sep, 07:00
Afbeelding
‘We voelen ons verplicht iets goeds neer te zetten’ Algemeen 30 sep, 07:00
Afbeelding
‘Woontrends zijn leuk, maar moeten wel bij jou passen’ Werken 29 sep, 08:17
Afbeelding
Dieren én hun baasje in het zonnetje Algemeen 29 sep, 07:00
Afbeelding
‘We mogen best trots zijn op Zaanse industriecultuur’ Uitgaan 28 sep, 17:00
Afbeelding
Mike de Groot stopt na dertig jaar bloemenkiosk bij Vijfhoekpark Werken 28 sep, 11:20
Afbeelding
Tentoonstelling in stadhuis: Diergeneeskunde 1893-1975 Uitgaan 28 sep, 10:22
Afbeelding
Zaanstad breidt energietoeslag uit Algemeen 28 sep, 09:46
Afbeelding
Op naar gezonde en vitale medewerkers Algemeen 28 sep, 09:30
Afbeelding
Onthulling veertien struikelstenen in Zaandam Algemeen 28 sep, 09:13
Afbeelding
Week van de Zaanse Ondernemer gestart Algemeen 27 sep, 16:25
Afbeelding
Lezing: Reis van duizend mijl door China Uitgaan 27 sep, 14:22
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief