‘Het is bewegen, beleven, ontdekken en genieten’

Algemeen
Samen sporten, spelen en plezier maken tijdens de Zaanse Special Experience.
Samen sporten, spelen en plezier maken tijdens de Zaanse Special Experience. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD – “Misschien is het mooiste wel als je het zelfvertrouwen van de kinderen ziet groeien en de verschillen wegvallen. Zo was er vorige keer een meisje die al de nodige hockeyervaring had opgedaan in het G-hockey bij ZHC De Kraaien. Ze wist er dus veel meer vanaf dan de kinderen zonder een beperking die voor de eerste keer kennismaakten met deze sport en werd als trainer ingezet bij de Special Experience”, vertellen Diana de Bruin en Simon den Heeten van het Sportbedrijf Zaanstad over de Zaanse Special Experience. De speelse middag voor kinderen met én zonder beperking, waarbij sport, cultuur en lifestyle centraal staan, beleeft het eerste lustrum.

Samen sporten en plezier maken tijdens Zaanse Special Experience op 26 augustus 

Op 26 augustus is het zover. De vijfde editie vindt plaats op het terrein van AV Zaanland, gelegen aan het Meester J.A. Laanplein 5 in Zaandam (naast het Zaans Lyceum). “Een prima locatie omdat de atletiekvereniging ervaring heeft in het ontvangen van sporters met een beperking. Zo is het complex rolstoeltoegankelijk”, licht Simon toe die verenigingsondersteuner is bij het Sportbedrijf Zaanstad.

Gratis deelname

Tijdens de zomervakantie kunnen Zaanse kinderen tussen de zes en zeventien jaar gratis en laagdrempelig kennis maken met sport, cultuur en lifestyle lessen tijdens de Zaanse Zomer Experience. De ‘Special’ Experience is opgezet om niemand uit te sluiten deze leuke middag mee te maken.


Yoga kun je ook samen doen. 

“Wat voor sporter je ook hebt, er is altijd een sport voor je te vinden”, stelt Diana die de marketing en communicatie bij het Sportbedrijf Zaanstad regelt. De Zaanse Experience is ontstaan tijdens de coronaperiode om kinderen toch de gelegenheid te bieden om samen te sporten en plezier te maken.

Nieuwe vriendjes maken

“Een succes. Het is bewegen, beleven, ontdekken en genieten. Nieuwe vriendjes maken. Doordat er diverse verenigingen aan meedoen, komen de kinderen in aanraking met allerlei sporten. Het hoeft echt niet per se altijd voetbal te zijn. De meeste kinderen maken op school kennis met sport. Maar bij de Experience is het aanbod veel breder.”

De activiteiten worden afhankelijk van het moment in het jaar en het weer samengesteld. Je kunt bedenken dat er in de zomereditie veel meer waterspelletjes zijn en je bijvoorbeeld bij de WinterExperience kennis kunt maken met de schaaksport.

Samen sporten en plezier maken

Voor sportclubs is de Experience een uitgelezen kans om nieuwe leden te werven. “Die kunnen zo makkelijk een kennismakingsslag maken en proeflessen aanbieden. Vertegenwoordigers van verenigingen zorgen ieder op hun eigen onderdeel voor de begeleiding”, vult Simon aan.


Bij een eerdere Special Experience kon je ervaren als kind zonder beperking hoe het voelde te sporten in een rolstoel. 

“Bij de Zaanse Special Experience op 26 augustus staat samen leren sporten en plezier maken centraal. In groepen wordt een speels traject afgelegd. Sportbedrijf Zaanstad zorgt voor de samenstelling zodat niemand wordt vergeten en iedereen op z’n eigen niveau mee kan doen. Bij vorige edities kwamen ook broertjes en zusjes mee uit het gezin met een kind met een beperking. Ze konden echt samen spelen en leuke dingen doen. En uiteraard zijn ouders ook welkom.”

Sport

Op sportgebied is dat deze keer kennismaken met korfbal onder leiding van Marjolein Schenk. Ze speelt op het hoogste niveau in de Korfbal League bij Koog Zaandijk. Als speelster van het Nederlands korfbalteam en won ze namens Oranje goud op het WK van 2019. De kinderen kunnen samen hockey leren spelen onder leiding van trainers van ZHC De Kraaien. Derde sport onderdeel is – uiteraard met AV Zaanland als gastheer – atletiek.


En hij scoort! 

Lifestyle

Diana: “Bij het onderdeel lifestyle gaat het om gezonde voeding. We gaan… koken! Een gezonde pizza maken, lekkere salade. Leuke dingen met groente en fruit ontdekken en gezonde shakes maken.”

Cultuur

Aan de activiteiten voor het onderdeel cultuur wordt nog nadere invulling gegeven. In ieder geval kunnen de kinderen zich laten schminken. Zie voor het actuele programma: https://www.sportbedrijfzaanstad.nl/activiteit/zaanse-special-zomer-experience-22/ “We willen ook nog wat aanbieden op het gebied van dans. Bijvoorbeeld in de vorm van een warming-up”, zegt Simon die nog eens bedrukt dat deelname aan alle vormen van de Experience gratis zijn.

Alleen voor Special Experience op 26 augustus aanmelden

Kinderen met en zonder beperking, hun broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn allemaal van harte welkom mee te doen op 26 augustus tussen 13.00 en 16.00 uur op het terrein van AV Zaanland. “Alleen voor de Special Experience vragen we om je vooraf aan te melden. Dat willen we graag om de verdeling en begeleiding goed op elkaar af te kunnen stemmen”, zegt Diana.

Aanmelden kan via: https://www.sportbedrijfzaanstad.nl/activiteit/zaanse-special-zomer-experience-22/

Video impressie

Eerst zelfs zien wat er vorige keer zoal gebeurde tijdens de Zaanse Special Experience? Kijk dan op https://www.youtube.com/watch?v=8s6glUPcozI

En hij scoort!
Hoe voelt het nou om in een rolstoel te sporten? Ook dit soort ervaringen zijn mogelijk in de Special.
Yoga: jong geleerd, oud gedaan.