‘Dit is volstrekt ontoelaatbaar’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Politie.nl)

ZAANDAM - Twee handhavers van de gemeente Zaanstad zijn dinsdagavond rond 22.15 uur op de Drielse Wetering in Zaandam beschoten. Dit gebeurde, zo bleek achteraf, met een balletjespistool.

Reactie locoburgemeester Harrie van der Laan op beschieting handhavers

Dit ontlokte locoburgemeester Harrie van der Laan de volgende reactie: “Wij zijn enorm geschrokken dat onze medewerkers van handhaving zijn beschoten zijn met - naar wat later bleek- een nepvuurwapen/balletjespistool. Dit is volstrekt ontoelaatbaar. Hier zijn geen woorden voor. Medewerkers van Zaanstad die dag in dag uit bezig zijn met de veiligheid van onze inwoners verdienen ons respect en moeten hun werk in veiligheid kunnen uitoefenen.” 

“Het gaat gelukkig goed met de medewerkers. Maar de beschieting heeft een enorme impact op hen gemaakt. Dankzij het zeer snelle handelen van de politie zijn er ter plaatse twee verdachten aangehouden. Veel dank aan de politie hiervoor. Wij nemen dit hoog op en kijken welke bestuurlijk maatregelen (zoals een last onder dwangsom of gebiedsverbod) wij kunnen nemen richting de verdachten.”

Geldboete tot meer dan € 20.000 

Wie met een nepvuurwapen rondloopt waarmee je iemand kunt bedreigen, pleegt een misdrijf. Je kunt er een maandenlange gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete die kan oplopen tot meer dan € 20.000. Wie met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, pleegt een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog, de boete loopt in de duizenden euro’s.