‘Ik ben door de vavo-opleiding enorm gegroeid als persoon’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – “Het is opvallend hoeveel telefoontjes we krijgen over onze vavo-opleiding. Misschien heeft het gedwongen thuis studeren door corona er voor gezorgd dat minder scholieren hun havo/vwo-diploma hebben gehaald. Met de vavo-opleiding die het Regio Collega biedt kun je de vakken waarin je onvoldoende haalde bijspijkeren en alsnog je volledige havo- of vwo-diploma halen”, stelt Jamie-Lee Smid, medewerkster Marketing, Communicatie & Werving van de Zaanse school.

Maatwerkopleiding havo/vwo op Regio College na corona in trek om toch leerdoelen te halen

Vavo staat voor Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs. Een vavo-opleiding is maatwerk in het behalen van deelcertificaten voor wie net niet een diploma heeft gehaald op de havo of vwo. Doordat je les krijgt in alleen die vakken waarin je je kennis moet bijspijkeren, is er meer kans van slagen op een volledig havo- of vwo-diploma. Ook is het mogelijk om alle vakken te doen.

Intake loopt

“De intake voor het komende vavo-seizoen loopt nog”, vertelt docent Nederlands Lionne Molenaar. “Deelnemers kunnen rekenen op een minder schoolse sfeer bij deze opleiding. Je leert samen met klasgenoten die de middelbare school ontgroeid zijn en zich focussen op het behalen van het examen. Andere kenmerken zijn kleinschaligheid, leerlingen die heel begripvol met elkaar omgaan en goede motivatie hebben om hun doelen te behalen. Daarnaast zijn de docenten goed aanspreekbaar als je vragen hebt. De vavo-opleiding is ook een mooi alternatief voor leerlingen die willen opstromen (naar een hoger niveau willen gaan) of versneld hun papieren willen halen.”   

De vavo-opleiding valt onder het volwassenenonderwijs en is mogelijk voor wie achttien jaar of ouder is. Je kunt ook aan een vavo-opleiding beginnen als je jonger dan achttien jaar bent, maar daarvoor gelden aparte spelregels. Je kunt het diploma of de deelcertificaten in één of meerdere jaren behalen. 

‘Je zit niet vast aan een specifiek profiel’

Hoog tijd om de mening van de doelgroep zelf eens te polsen over hun ervaringen bij de vavo-opleiding. De 23-jarige Bilal Souidi wil graag tandarts worden en benut de vavo-opleiding om de benodigde papieren te halen om naar de universiteit te kunnen gaan.

Waarom koos je voor de vavo-opleiding?
“Ik wil graag de universitaire opleiding Tandheelkunde doen. Daarvoor moet je in het bezit zijn van een vwo-diploma met specifieke vakken die bij de opleiding horen. Ik kom zelf van het mbo. De vavo was mijn enige mogelijkheid om toch een vwo-diploma te krijgen. “

Op welke manier heb je voordeel door deze opleiding?
“Mijn voordeel is dat ik na mijn mbo toch door kon stromen om eerst mijn havodiploma te halen en om vervolgens nu voor mijn vwo-diploma te gaan. Daarnaast krijg je op de vavo de vrijheid om de vakken te kiezen die je nodig hebt voor een bepaalde opleidingen en zit je niet vast aan een specifiek profiel.”  

Hoe lang duurt de vavo voor jou?
“Ik ga na de zomer mijn vierde jaar in. In mijn eerste twee jaar ben ik voornamelijk bezig geweest om mijn havodiploma te halen. In mijn tweede, derde en aankomende schooljaar ben ik bezig geweest met vwo-vakken en ik hoop aankomend schooljaar te slagen voor het vwo.”

De 21-jarige Ana Kesselaar is afgestudeerd en werkt inmiddels ruim 40 uur in de week. Haar vavo-traject duurde drie jaar. Ze haalde haar havo-diploma in twee jaar en daarna in een jaar ook haar vwo-diploma. 

Waarom koos je voor de vavo-opleiding?  

“Na mijn vmbo-t diploma ben ik naar het mbo gegaan maar ik kwam er toen achter dat ik toch mijn havo-diploma wilde halen. Maar omdat ik al bijna achttien was, heb ik toen voor de vavo gekozen. Ik heb mijn examenjaar opgesplitst met in het  eerste jaar het Economie & Maatschappij profiel, met Nederlands, Engels, Wiskunde A (op havo-4), Duits en Economie. Het volgende jaar deed ik Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen en Wiskunde A (havo-5), en mijn Profielwerkstuk. Ik wist toen nog niet dat ik ook nog een derde jaar zou blijven om in één jaar mijn vwo te halen. Met dezelfde vakken en hetzelfde profiel, plus Filosofie.” 

Op welke manier heb je voordeel door deze opleiding?  

“Je wordt echt behandeld als een volwassene en hebt zelf veel in de hand. Zoals de verantwoordelijkheid om je eigen certificaten/diploma te behalen. Dat zorgde ervoor dat ik gemotiveerd was én bleef. Ik leerde om goed georganiseerd te werken. Nu studeer ik aan de universiteit en heb enorm veel profijt van die eigen verantwoordelijkheid voor je resultaten. Zo voelde de overstap tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs niet enorm groot. Ik heb de vavo vooral gebruikt als een goede, snelle (en betaalbare!) manier om diploma’s te stapelen. Doordat het docententeam van de vavo klaarstond om te ondersteunen en motiveren waar nodig op het moment dat ik erom vroeg, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en geleerd om (goed) zelfstandig te werken. Met de vrijheid en kleinschaligheid van de opleiding, die veel ruimte biedt/bood voor persoonlijke begeleiding, heb ik de ruimte gekregen om mezelf te ontplooien en om mezelf te zijn. Ik ben heel anders weggegaan bij de vavo dan ik binnenkwam en ben enorm gegroeid als persoon in de drie jaar dat ik op het Regio College heb rondgelopen.” 

Wat doe je nu en wil je worden?  

“Ik heb niet echt iets waarvan ik zeg: nou, dat is mijn roeping. Maar van kinds af aan wilde ik altijd al docent worden, het liefst in Nederlands of Engels. Ik vind het leuk om kennis te delen met anderen. Inmiddels heb ik een bijbaan in het onderwijs (bijles, huiswerkbegeleiding, examentraining). En zo ook de ruimte om te kijken of het docentschap en voor de klas staan ook werkelijk iets voor mij is.“