Audiovoorstelling mét eten: ‘drieMAAL de stad Zaandam’

Algemeen
 Theatermakers Kim Zonneveld (links) en Marieke van Veen (rechts).
Theatermakers Kim Zonneveld (links) en Marieke van Veen (rechts). (Foto: Peter de Witte)

ZAANDAM - Theatermakers Kim en Marieke startten een theatrale zoektocht naar gemeenschapszin in Zaandam en doen dat onder de noemer ‘drieMAAL de stad Zaandam’. Hoe ziet het eruit, hoe voelt het en kun je het ook maken? Het is op 30 september en 1 en 2 oktober te ervaren tijdens een beeldende audiovoorstelling mét eten genaamd ‘drieMAAL’ Locatie is de theaterzaal van het Motorblok/De Hellema, Oostzijde 381 in Zaandam.

‘Hoe ziet het eruit, hoe voelt het en kun je het ook maken?’

“De stad ís een gemeenschap, iedereen die er woont heeft iets gemeen. In dit geval: Zaandam. Tegelijkertijd is het zo dat van de 80.000 inwoners ieder persoon een andere beleving heeft van wat de stad precies is, hoe dat voelt en wat dat betekent”, aldus de theatermakers Kim Zonneveld en Marieke van Veen. Het dus is nieuwsgierig en ging op zoek.

Keukentafel

Het zoeken begon aan de keukentafel bij Anton, de koffietafel van de heren sportclub, de picknicktafel in de gemeenschappelijke tuin aan de Koekoeksbloemweg en de salontafel van Elizabeth op 14 hoog. Er ontstonden gesprekken over hoe het voelt om je ergens onderdeel van te voelen, hoe dat ontstaat. En wat gebeurt er als je je buiten gesloten voelt, of liever ergens anders wilt zijn? En hoe verhoudt zich dat tot je leven in de stad?

Ze vonden flarden van gedachten, geuren en avonturen. Het ging over het gezelschap van een brandende kaars, de wens van water in andermans wijn. De liefde voor een lege stoel en over dat zonder woorden altijd het laatste koekje blijft liggen.

Zoektocht

Het idee voor deze zoektocht begon anderhalf jaar geleden. Op het moment dat veel plekken waar je samenkomt gesloten waren; de restaurants, de cafés, het theater. Maar toen was zelfs een bezoek bij de buren een drempel te ver: we waren in lockdown. “We wonen in een straat, slapen er, staan ingeschreven bij de gemeente, maar we voelen ons (nog) geen onderdeel van onze stad. Wat is daarvoor nodig? Hoe doe je zoiets? En, hoe komt het dat bij een gemeenschap er ook altijd mensen zijn die er niet bij horen?”

Samen met maaltijdmaker Saskia van der Sluis nodigen ze je uit aan een lang gedekte tafel mét eten. “Want eten verbindt, vaak en soms vind je het ook niet lekker.” Tijdens deze beeldende audiovoorstelling, schuif je aan tafel en komen links- of rechtsom verhalen tot leven. Iedereen is welkom, er zijn genoeg stoelen, want die kunnen ze lenen van de buren.

Meer informatie

Meer informatie of contact kan via: info@kimzonneveld.nl of 06 - 1628 3771. Betaal wat je kan: € 15, € 10 of € 1. (kan op de avond zelf, contant of pinnen). Reserveer een plekje via eerdergenoemd mailadres. Heb je dieetwensen of allergieën; vertel dat ook in de mail.