Twaalfde editie Zaanse Beursvloer op donderdag 29 september in de Bullekerk

Algemeen
Match gemaakt? Dan is het zaak die te registreren bij de notaris.
Match gemaakt? Dan is het zaak die te registreren bij de notaris. (Foto: Fred Wolf)

ZAANDAM – “Een bijeenkomst als deze is harder nodig dan ooit na corona. Dat blijkt wel uit de hulpvragen die we krijgen van maatschappelijk betrokken organisaties. Gelukkig zijn er in de Zaanstreek bedrijven die daar met een gesloten beurs hulp bij bieden. Dat kan soms al met een klein gebaar, maar met grote positieve gevolgen voor degene die hulp zoekt”, zegt Bas Husslage, manager van de Zaanse Uitdaging.

‘Beursvloer geeft iedereen die meedoet bak energie’

De beursvloer wordt op donderdag 29 september gehouden. Hierbij kunnen maatschappelijk betrokken organisatie rechtstreeks praktische hulpvragen stellen aan het Zaanse bedrijfsleven. Cultureel centrum De Bullekerk in Zaandam is het onderkomen voor de twaalfde editie. De inloop start om 15.00 uur. Om 15.30 uur opent burgemeester Jan Hamming de Beursvloer.

Succes

“Het is groot geworden”, blikt Bas Husslage terug. Hij begon in 2014 op eigen initiatief vraag en aanbod aan elkaar te matchen. “De eerste Beursvloer vond plaats in café de Fabriek. We hadden acht matches. Inmiddels zijn er al ruim 500 gemaakt. Met als grootste succes de beursvloer in 2019 waarin 78 matches werden gemaakt met een gekapitaliseerde waarde van 180.000 euro.”


Als maatschappelijke organisatie rechtstreeks je hulpvraag stellen aan het Zaanse bedrijfsleven, op de Zaanse Beursvloer kan dat. (Foto: Fred Wolf)

Vraag en aanbod matchen

Even de opzet voor wie deze unieke Beursvloer nog nooit bezocht heeft: De Zaanse Uitdaging speelt een bemiddelende en verbindende rol tussen het Zaanse bedrijfsleven en maatschappelijke projecten (verenigingen, stichtingen, inwoners). Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan uitvoering van klussen of het bieden van ingangen bij bedrijven voor stageplaatsen. Maar bijvoorbeeld ook aan financiële of communicatieve adviezen. Alles is mogelijk.

Tijdens de beurs kunnen non-profitorganisaties en het Zaanse bedrijfsleven elkaar direct en op laagdrempelige wijze vinden. Waarbij maatschappelijk betrokken ondernemers met gesloten beurs menskracht, materialen of kennis beschikbaar stellen.

Praktisch

“We hebben er allemaal mee te maken: het leven wordt duurder. De groep die minder te besteden heeft groeit. Terwijl er ook maatschappelijke hulporganisaties omvallen. Zo heeft de Stichting Present Zaanstreek het niet gered. Terwijl die juist heel praktisch hulp bood aan mensen die het zo hard nodig hebben. Bij de Zaanse Uitdaging spelen we op die hulpvraag in door het samenbrengen van hulpvraag en oplossing”, stelt Bas Husslage.

Hulpvragen  

Er worden vaak praktische vragen gesteld door de maatschappelijk betrokken organisaties. Maar die ze zelf lastig kunnen regelen. Zo zoekt de stichting Kledingbank Zaanstreek onder meer een grote wasmachine. De Blijfgroep zoekt iemand met kennis om een ruimte voor kinderopvang functioneel in te kunnen richten. Een buurthuis zoekt een loodgieter die lekkage kan verhelpen. “Hulpvragen waar het bedrijfsleven letterlijk iets kan doen voor de samenleving zonder geld te vragen om de klus te klaren”, licht de manager van de Zaanse Uitdaging toe.

Soms kan het ook simpelweg gaan om de inzet van extra handjes. Na de corona lockdowns kregen veel organisaties te maken met het wegblijven van vrijwilligers. Mensen die zich jaar en dag hadden ingezet voor hun vereniging/club kwamen niet meer terug. Terwijl het werk dat ze deden wel doorging.

Warm woord

“Zo zoekt TAZ, wat staat voor Tassen Actie Zaanstad, vrijwilligers voor het maandelijks uitdelen van meer dan 350 tasjes aan Zaanse ouderen, mantelzorgers en mensen met GGZ problematiek. De inhoud van de tasjes wordt gevuld met hulp van sponsors, vrijwilligers en wijkbewoners. Daarbij gaat het gaat niet alleen om het uitdelen. Bij de ontvangers telt het sociale moment mee. Even een gesprekje, een warm woord van een medemens dat je uit je sociaal isolement haalt.”

Waarde

De manager van de Zaanse Beursvloer is blij met de structurele steun die hij van het Zaanse bedrijfsleven ziet tijdens het event. “De beursvloer bestaat dankzij hun inzet. Er worden iedere keer weer prachtige matches gemaakt. Die zijn wel vrijwillig maar niet vrijblijvend gemaakt. De match wordt officieel door Zaannotarissen vastgelegd, inclusief tijdpad om het uitvoeren concreet te maken. Waarbij er gelijk een gekapitaliseerde waarde aan wordt toegekend.”

Glunderende gezichten

Is de match gemaakt, dan krijgen vraagsteller en aanbieder een vrolijke Hawaïslinger omgehangen. Hoe meer slingers, hoe meer matches. Bas Husslage: “En hoe meer je de mensen hun best ziet doen om meer slingers/matches te maken. Dat is het mooie van de Zaanse Beursvloer; je haalt er altijd iets uit. Het geeft iedereen die meedoet een bak energie! Je ziet dat ook aan de vele glunderende gezichten na afloop bij de borrel.”

Fijne sfeer

De Bullekerk als locatie helpt bovendien mee aan een fijne sfeer op de beursvloer. Telkens als er een mooie match is gemaakt zie je de gekapitaliseerde waarde op het grote scherm verschijnen. En de totale opbrengst.

Nog meedoen?

Aanmelden met vraag of aanbod kan nog tot en met zondag 25 september. Graag via de link, onderaan deze pagina: https://zaanseuitdaging.nl/wat-we-doen/ Op 27 september ontvangen alle deelnemers de complete lijst met vraag en aanbod. Meer informatie of vragen graag via info@zaanseuitdaging.nl of bel direct met Bas Husslage, 06 - 242 047 92.

Als maatschappelijke organisatie rechtstreeks je hulpvraag stellen aan het Zaanse bedrijfsleven, op de Zaanse Beursvloer kan dat.