Het Juridisch Loket

De dure spelcomputer...

Algemeen
Levi heeft zijn spaarpot geleegd en in de winkel een dure spelcomputer gekocht.
Levi heeft zijn spaarpot geleegd en in de winkel een dure spelcomputer gekocht. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Vincent is de vader van Levi (acht jaar). Levi heeft zijn spaarpot geleegd en in de winkel een dure spelcomputer, de nieuwste ‘Z-Box-2022’, gekocht. Kosten: 879,- euro. Vincent wist dit niet. Hij vraagt ons of hij nog van de koop af kan.

Kinderen jonger dan achttien jaar mogen beslissingen niet altijd zelf nemen. De wet noemt hen ‘handelingsonbekwaam’. Volgens de wet mogen zij alleen een duur product kopen als één van hun ouders daarvoor toestemming geeft.  

Leeftijd gerelateerd

Bij kleinere aankopen, zoals bijvoorbeeld snoepgoed, mag de verkoper ervan uitgaan dat de ouders hiervoor toestemming hebben gegeven. Voor welke aankopen de verkoper hiervan uit mag gaan, hangt af van de situatie. Zoals de leeftijd van het kind en de prijs van het product. Zo mag een kind van zeventien jaar duurdere dingen kopen dan een kind van acht jaar.
De verkoper in kwestie had de spelcomputer niet aan Levi mogen verkopen zonder toestemming van de ouders. Hierdoor heeft Vincent het recht om de koop ongedaan te maken (te ‘vernietigen’). Hierdoor wordt het contract teruggedraaid. De verkoper moet de spelcomputer terugnemen en Vincent het geld terugbetalen.

Koop terugdraaien

Vincent kan de situatie aan de verkoper uitleggen en vragen om de koop terug te draaien. Eventueel met een brief. Komen ze er niet uit? Vincent kan naar de rechter stappen of naar een geschillencommissie - als de verkoper hierbij is aangesloten. 

Heb je een vraag over handelingsonbekwaamheid of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0900-8020 (0,10 euro per minuut).