Column Uit de Fabriek Geklapt

Ongeval in klein hoekje

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Koos van der Woude kwam op 11 oktober 1965 als 20-jarige knaap als monteur in dienst bij de productiebedrijven van Albert Heijn. Dat werk deed hij tot de verhuizing in 1993. Het leverde hem veel mooie verhalen op die de inmiddels 76-jarige Zaandammer heeft opgeschreven. In het Zaans Stadsblad publiceren we zijn mooiste pennenvruchten. 

In de fabriek met zoveel machines, gebeurden ook ongevallen. Op een dag probeerde een Portugese medewerker in de pepermunt afdeling iets uit het deeg, tussen de walsrollen te verwijderen. Daarbij kwam hij ongelukkig genoeg met zijn hand tussen de twee rubberwalsen klem te zitten. Door zijn geschreeuw gewaarschuwd kon zijn collega de machine stil zetten. Het was wel even slikken toen mijn robuuste chef Klitsie aan mij vroeg om het zware gietijzeren zijpaneel te demonteren. Hij verdween zelf pijlsnel met een spierwit gezicht van de afdeling. Met een nerveuze collega hebben we het machineonderdeel er afgehaald. Daarbij kreunde het slachtoffer smartelijk en slaakte luide kreten. Toen ik met een koevoet wat meer ruimte tussen de walsen maakte, kon het slachtoffer zijn hand terugtrekken. Na het bekijken van de schade, bleken de toppen van zijn vingers flink plat; pianospelen zou even niet gaan. Achteraf bleek dat ze alleen maar flink gekneusd waren.

Hardleers

De man bleek hardleers, want jaren later, na het sluiten van de pepermuntafdeling, kwam hij te werken op de theeafdeling. De retourzakjes werden hier in een snijmachine gestort. Het papier en de touwtjes werden in dit apparaat versnipperd. De thee werd gezeefd, opgevangen en hergebruikt. De touwtjes en zakjes verwarden nogal eens, waardoor de boel verstopte. Het materiaal werd dan met een blokje hout verder geduwd. Maar een moment van onoplettendheid. De man schoot met zijn hand te ver door en de toppen van de vingers kwamen in aanraking met de getande mesjes. De slordig uitziende vingers werden keurig verbonden door de in allerijl toegesnelde EHBO-ers. Hierna werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar ging de behandeling verder. Het werden vijf weken ziektewet voor de ongelukkige.

Vingervlug

Op de koffieafdeling had medewerker Johan Ouwekerk de beveiliging van een deurtje weggehaald. Dan was het eenvoudiger om iets weg te pakken wat er niet hoorde. Hij wilde snel een koffiewikkel weghalen tijdens het draaien. Maar de techniek was sneller dan zijn reactie. De meenemer klapte dicht met de vinger van Johan er tussen. Plots was dat lichaamsdeel een halve centimeter korter. 

Ik kon niet nalaten om te zeggen: “Je had je wel kunnen bezeren”. Toen hij op dat moment naar de vinger keek, werd hij bleek van pijn en schrik. Daarna viel hij flauw en ik kon hem nog net opvangen. Ook hier leverde de EHBO goed werk en werd hij snel naar de eerste hulppost vervoerd. 

Voor mij wel een goede reden om een EHBO-cursus te volgen.