Sfeerimpressie ontwikkeling Hembrugterrein.
Sfeerimpressie ontwikkeling Hembrugterrein. (Foto: BURA)

Meer dan 950 nieuwe woningen op Hembrugterrein gepland

Algemeen

ZAANDAM - Het college heeft het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein en het beeldkwaliteitsplan goedgekeurd. Gemeente Zaanstad en de ontwikkelcombinatie ABC Planontwikkeling, LIFE Europe en Ten Brinke (tezamen Hembrug Zaandam B.V.) ontwikkelen dit voormalig militair industrieterrein. 

Bestemmings- en Beeldkwaliteitsplan Hembrug naar gemeenteraad

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Ik ben er trots op dat we dit mooie plan nu mogen voorleggen aan de gemeenteraad. Het Hembrugterrein is een unieke plek, waar in de toekomst wonen, werken, kunst, cultuur en natuur hand in hand gaan.’

Projectdirecteur Hembrug Zaandam B.V., Sabine Renders: “Bij de totstandkoming van het bestemmingsplan zijn de ondernemers en bewoners op en rondom het Hembrugterrein betrokken en is naar aanleiding van de ingediende zienswijzen het plan op een aantal punten nog aangepast. We zien uit naar de behandeling van dit plan in de gemeenteraad”.

Noordelijk deel

Wethouder Wessel Breunesse: “Met de vaststelling van dit Bestemmingsplan leggen we de basis voor het woningbouwprogramma in het noordelijk deel van het Hembrugterrein. Hier worden in een prachtige groene omgeving, met respect voor erfgoed en natuur, meer dan 950 nieuwe woningen en bijbehorende voorzieningen gerealiseerd. Minstens 20% van de woningen is bestemd voor de sociale huur.’

Sinds de vernietiging van het eerdere bestemmingsplan in 2019 door de Raad van State is hard gewerkt aan een Masterplan voor het Hembrugterrein. Op basis van het Masterplan Hembrug is in overleg met ondernemers en bewoners op en rondom het terrein (waaronder de havenbedrijven Westpoort en de Port of Amsterdam) een zo’n evenwichtig mogelijk  stedenbouwkundig plan gemaakt voor het noordelijk deel van Hembrug. Het college heeft dit plan in maart jl. vastgesteld . Het stedenbouwkundig plan vormt de onderlegger voor het ‘Bestemmingsplan noordelijk deel Hembrug‘.

Beeldkwaliteitsplan

Het college heeft ook het definitieve Beeldkwaliteitsplan Hembrug goedgekeurd. Het Beeldkwaliteitsplan Hembrug is een uitwerking van de, in 2016 al opgestelde, Gebiedspaspoorten voor Hembrug. Het Beeldkwaliteitsplan geeft de essenties, ontwerpprincipes en richtlijnen voor de beeldkwaliteit van het terrein. Het plan geldt zowel voor de nieuwbouw, bestaande gebouwen als de buitenruimte op Hembrug.  Het plan wordt bij vaststelling door de gemeenteraad onderdeel van de Welstandsnota waardoor het geldt als toets aan de welstandscriteria.

Aanvraag woningbouwimpuls

Gemeente Zaanstad doet voor de ontwikkeling van het Hembrugterrein een aanvraag voor de Regeling Woningbouwimpuls vierde tranche. Wethouder Breunesse: ‘De woningbouwimpuls kan ons helpen een extra kwaliteitsimpuls te geven aan de ontwikkeling van het Hembrugterrein.’

Nu het college akkoord is met het definitieve Bestemmingsplan voor het noordelijk deel en het Beeldkwaliteitsplan Hembrug gaan deze ter besluitvorming naar de gemeenteraad. Er is gelegenheid om op 6 oktober as. in het Zaans Beraad in te spreken. Op 13 oktober neemt de gemeenteraad in principe het besluit over vaststelling van dit Bestemmingsplan noordelijk deel Hembrug en het Beeldkwaliteitsplan Hembrug.

De exacte data en linkjes worden gepubliceerd in het Zaans stadsblad en gemeenteblad, de website van de gemeente en de website www.hembrugontwikkelt.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Gebruik LinkedIn, geen TikTok’ Sport 30 nov, 15:42
Afbeelding
Nieuw in hartje Krommenie: The Labels Fashion Winkelen 30 nov, 15:12
Afbeelding
Concert COVZ in sfeer en geest van Adventtijd Uitgaan 30 nov, 13:19
Afbeelding
Automobilist aangehouden na crash in Assendelft 112-nieuws 30 nov, 12:19
Afbeelding
‘Dingen maken zit in mijn genen’ Uitgaan 30 nov, 09:29
Afbeelding
Dubbelconcert in Groote Weiver Uitgaan 30 nov, 09:24
Afbeelding
Meezingen met grote hits van Clouseau op vrijdag bij Babbels Live Festival Uitgaan 29 nov, 13:47
Afbeelding
Keltisch winter- en kerstconcert in Zuidervermaning Uitgaan 29 nov, 13:43
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
‘Mist vorst in de kist’ Algemeen 29 nov, 09:42
Afbeelding
Zaanse Aïden (11) kruipt in de huid van straatschoffie Kruimeltje Algemeen 29 nov, 08:31
Afbeelding
GV Jahn pakt prijzen bij eerste wedstrijd Sport 29 nov, 08:27
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief