Eerste thema avond nieuwe debatcentrum De Vonk

Algemeen
Onder leiding van prof. dr. Richard Rogers (rechtsonder) en M. Jonker houdt De Vonk in De Fabriek de eerste debatavond.
Onder leiding van prof. dr. Richard Rogers (rechtsonder) en M. Jonker houdt De Vonk in De Fabriek de eerste debatavond. (Foto's: Dirk Karten/aangeleverd)

ZAANDAM - De Vonk, voorheen Platform aan de Zaan, houdt op maandag 17 oktober de eerste debatavond onder de titel Desinformatie en de bedreigingen voor de democratie. Het debat vindt plaats in Café de Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam.

Debat op 17 oktober over ‘desinformatie en bedreigingen voor de democratie’

Tijdens corona hebben Rob Smits, Martin de Ruiter, Ron Brizée en Pieter Grandiek de formule van Platform aan de Zaan tegen het licht gehouden met de insteek ‘klopt die nog wel?’

“Tegelijk keken we vooruit naar zaken als: waar ontbreekt het aan in de stad en hoe kunnen we daarop inspelen? Met debatcentrum De Vonk willen wij ons herpositioneren en een herkenbaarder rol spelen in de ontwikkeling van Zaanstad. Daarin past ook een plek waar Zaankanters met elkaar het debat kunnen voeren over belangrijke thema’s die spelen in alle grote gemeenten. Dus ook in Zaanstad. Middels het debat willen we thema’s ‘in beweging’ zetten, vooruithelpen, zodat Zaanstad niet stilstaat en zelfbewust kan groeien naar een betere toekomst waarin de stad inspeelt op nieuwe behoeften”, aldus de leden van het kernteam.

Open debat

Bij de thema-avond op 17 oktober wordt het debat gevoerd met sprekers als prof. dr. R.A. (Richard) Rogers, hoogleraar UVA - Nieuwe media en digitale cultuur en M. Jonker, voormalig directeur Communicatie Telegraaf Mediagroep, Ziggo en Ahold. Doel is een open debat met sprekers uit wereld van nieuwe media en digitale cultuur.

Hoe ernstig is het afnemend vertrouwen in de wetenschap en toenemende invloed van social media en complottheorieën?

“Het vertrouwen in de overheid is historisch laag en de samenleving polariseert in een snel tempo. De digitalisering van de samenleving speelt hierbij een grote rol. Nieuws en meningen wisselen in een moordend tempo. Groepen die voorheen nooit verbonden waren, vinden elkaar makkelijk door deze digitalisering. Daarbij zien we de trend dat meningen steeds minder worden gegeven op basis van feiten en wetenschap en is er tegelijkertijd sprake van een toename en globalisering van desinformatie. Maar hoe ernstig is het afnemend vertrouwen in de wetenschap en de toenemende invloed van social media en complottheorieën? Welke rol speelt dit bij het verscherpen van de tegenstellingen in onze samenleving? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze democratische waarden en hoe kunnen we ons hiertegen wapenen? Na de inleidingen is er voldoende ruimte voor het goede gesprek.

Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Zie ook: www.platformaandezaan.nl