Lezing over pacifisme in tijden van oorlog

Algemeen
Fulco van Hulst: "Geweld is niet gewild, maar hebben we wat te willen?'
Fulco van Hulst: "Geweld is niet gewild, maar hebben we wat te willen?' (Foto: aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - De Doopsgezinde Gemeente Koog Zaandijk en Westzaan houdt op 13 oktober een lezing met als thema Pacifisme in tijden van oorlog. De lezing vindt plaats in de Kooger Vermaning, Lagendijk 34. 

In deze tijd waarin we dagelijks geconfronteerd worden met de gruwelijkheden van de oorlog in Oekraïne is geweldloosheid en pacifisme niet het meest voor de hand liggende gespreksonderwerp. Toch zal de theoloog en hoogleraar ethiek dr. Fulco van Hulst hierover een lezing houden. Na afloop is er een gedachten wisseling over dit onderwerp.

‘Moeten we Poetin inderdaad de linkerwang toekeren?’ 

“Het is oorlog in Oost-Europa, zoals het op veel meer plaatsen in de wereld oorlog is. Maar meer dan andere oorlogen roept deze oorlog ook bij Nederlandse gelovigen de vraag op hoe een christen zich moet verhouden tot het oorlogsgeweld. Zeker in de als veelal pacifistisch bekend staande doopsgezinde kringen roept dit veel vragen op en discussie op. We zullen deze avond allereerst ingaan op het doopsgezinde denken over geweld in het licht van de bredere christelijke traditie. Wereldwijd merken doopsgezinden zichzelf aan als een ‘historische vredeskerk’, maar hoe terecht is die claim eigenlijk? En is de doperse theologie inderdaad zo eenduidig in haar afwijzing van alle geweld, of ligt dat genuanceerder?”

‘Wat zegt de bijbel nu precies over oorlog en vrede?’ 

“En wat zegt de bijbel nu precies over oorlog en vrede? Moeten we Poetin inderdaad de linkerwang toekeren, of doet die uitleg geen recht aan de uitspraak van Jezus? Een kritische beschouwing over doopsgezinde heilige huisjes, over geharnast pacifisme en over de roeping van de kerk in tijden van oorlog”, aldus licht de organisatie toe.

Na een prikkelende inleiding is er ruimte voor uitwisseling en gesprek over fictieve en reële dilemma’s rond geweld in het klein en in het groot. Aanvang 20.00 uur, toegang gratis.