‘Laat elk kind zijn hart volgen met welk niveau dan ook’

Algemeen
‘Mbo’ers zijn een enorme rijkdom voor onze samenleving en hebben recht op onze volle waardering’.
‘Mbo’ers zijn een enorme rijkdom voor onze samenleving en hebben recht op onze volle waardering’. (Foto: Stockfoto)

ZAANSTREEK - Talitha Kuchler werkte de afgelopen jaren als docent zorg en welzijn in het vmbo-onderwijs in de Zaanstreek. Zij schreef daarover het boek Ode aan het VMBO. Ze breekt daarin een lans voor de leerlingen uit het vmbo die naar haar mening te vaak worden getypeerd als ‘praktijkmensen’. Inmiddels reist ze na haar werkzame leven de wereld rond maar kan het niet laten een lans te breken voor gelijkwaardige behandeling van de vmbo-scholier. Zo schreef ze onderstaande tekst waarin ze stelt dat de vmbo- en mbo-leerling cruciaal is in onze samenleving.

Ex-docent Talitha Kuchler doet oproep: ‘geef vmbo- en mbo-leerling de aandacht die ze verdienen

Heeft u de afgelopen maanden iets meegekregen wat er in het middelbaar beroepsonderwijs gaande is? De schreeuw naar meer waardering en een gelijkwaardige behandeling voor alle studenten in Nederland. De media laat zien dat - ondanks de wetswijziging in 2020 waar mbo-leerlingen officieel mbo-studenten werden - er nog steeds geen gelijke behandeling is.

Minister Dijkgraaf bezocht afgelopen maanden veel mbo-scholen en had uitgebreide gesprekken met studenten. Hij werd daardoor geïnspireerd en stelde als mening: ‘mbo’ers zijn een enorme rijkdom voor onze samenleving en hebben recht op onze volle waardering’.

Tweedeling

De mbo-raad maakt zich grote zorgen over de dalende instroom van mbo-studenten. Arjan Lubach maakte in zijn avondshow bij de opening van het mbo-studiejaar duidelijk waardoor deze problemen zijn ontstaan. Daardoor ontstaat er een tweedeling in de maatschappij tussen hoog en laagopgeleiden.

Cruciaal

Voor wie dit thema is ontgaan heeft dit ongetwijfeld in het dagelijks leven opgemerkt; er is een groot tekort aan onder andere zorgmedewerkers, kinderdagverblijfleidsters, loodgieters, elektriciens, schilders en andere vakmensen in techniek-banen. Dit zorgt voor lange wachttijden en frustraties. Hierdoor neemt het besef toe dat mbo’ers cruciaal zijn voor het functioneren van onze samenleving.

Zullen wij elkaar iets beloven? Laten wij stoppen met het herhalen dat wij zoveel vakmensen tekortkomen. Het legt namelijk een egoïstische en eenzijdige mening bloot van onze samenleving. Door deze houding zal er nooit echte waardering kunnen ontstaan. Zolang wij mbo-banen ophemelen, maar toch vinden dat ons eigen kind niet gemaakt is voor deze opleidingen, is de waardering gedoemd te mislukken. En zullen de tekorten alleen maar groter worden.

Laten wij onze vmbo-leerlingen niet vergeten. Het zijn onze mbo’ers in wording. Beste belanghebbenden; bezoek eens een vmbo-school. Geef de leerlingen de aandacht die ze verdienen. Feliciteer leerlingen met hun vmbo-advies. Het is de voorbereiding naar mooie en uitdagende opleidingen in het mbo.

Oproep

Ouders; laat uw stem horen. Vertel over de loopbaan van uw kind in het vmbo of mbo. Samenleving; wees betrokken en geïnteresseerd in dit onderwijs. Verdiep u in alle mogelijkheden en zie de kwaliteiten en talenten van deze jongeren. Geef voorlichtingen over mbo-opleidingen op alle middelbare scholen, welk niveau dan ook. Laten wij stoppen met oordelen wanneer een havo/vwo leerling kiest voor een mbo-opleiding. Zeg niet ‘dit is zonde van zijn/haar capaciteiten’. Bedrijven; laat vmbo/mbo’ers betekenisvolle stages lopen en neem ze in dienst.

Waardering

Het woord waardering staat voor respect, sympathie en erkenning geven. Leerlingen en studenten die deze waardering niet krijgen kunnen zich niet optimaal ontwikkelen. Waardering is een primaire levensbehoefte. Herwaardering voor het vmbo en mbo is noodzakelijk en voor de samenleving absoluut beter.

Jongeren centraal

Laten wij individueel in onze eigen omgeving deze onderwaardering aanpakken. In mijn boek Ode aan het vmbo vraag ik om de druk te verminderen bij jongeren. Laat elk kind zijn hart volgen met welk niveau dan ook. Laten wij jongeren centraal stellen en onze eigen belangen aan de kant schuiven. Zo maken wij een samenleving die toekomstbestendig is. Zijn wij met ze allen bereid om een bijdragen te leveren aan dit steeds groter wordend probleem?

'Herwaardering voor het vmbo en mbo is noodzakelijk en voor de samenleving absoluut beter', aldus ex-docent Talitha Kuchler.