Stadsverslaggeefster Sarah Vermoolen nu zelf voor het voetlicht

Algemeen
“Overal zijn mooie verhalen weg te halen, overal zijn interessante mensen te vinden.”
“Overal zijn mooie verhalen weg te halen, overal zijn interessante mensen te vinden.” (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN – Eigenlijk houdt ze er niet van om zelf  in de belangstelling te staan. Liever regisseren dan acteren. Liever het (levens)verhaal opschrijven van andere Zaankanters dan zelf voor de camera. En als ze de pen oppakt, moet het een verhaal worden met diepgang. Haar woorden – bij voorkeur gepubliceerd op papier – moeten de lezer echt wat meegeven. Voor één keer zelf voor het voetlicht: stadsreporter en op en top Zaanse verhalenvertelster Sarah Vermoolen.

‘Ik zoek de kracht van het verhaal’

De inwoonster uit Koog aan de Zaan maakt in haar rol als stadsreporter de rubriek Zaanse Verhalen. Die zijn te lezen op www.dezaanseverhalen.nl en – in kortere versie – in het Zaans Stadsblad. Vaak kiest Sarah sociaal betrokken organisaties en maatschappelijke initiatieven als onderwerp. Maar ook sporters, Zaankanters die zich hard maken voor het behoud van ons groen en duurzaam leven, politici, bijzondere Zaanse bedrijven, jongeren tot en met portretten van actieve streekgenoten die iets bijzonders organiseren.

“Overal zijn mooie verhalen weg te halen, overal zijn interessante mensen te vinden”, stelt de goedlachse inwoonster uit Koog aan de Zaan. “In het begin samen met Mandy Pijl uit Wormerveer met de Zaanse Verhalen. Toen zij twee jaar later stopte, ben ik alleen doorgegaan.”

Glas altijd halfvol

Het klinkt wellicht wat zielig, maar dat is Sarah allerminst. Met haar instelling ‘het glas is altijd halfvol’ kom je haar vaak tegen waar wat gebeurt. Altijd op zoek naar een mooi onderwerp voor haar Zaanse Verhalen. Of in opdracht schrijvend. Zoals de teksten bij de levensgrote portretten die fotograaf Mike Bink maakte voor de IFIKZ-buitententoonstelling. “Mijn agenda is goed gevuld”, klinkt het tevreden over haar eigen tekstbureau Etc. Tekst & Communicatie. Sarah maakt naast tekst ook foto’s en video’s.

Selfmade Zaanse

Ook schreef Sarah, onder meer voor respectabele opdrachtgevers als de ANWB en Uitgeverij Gottmer reisgidsen. Ook de Rabobank weet haar gaven met de pen te waarderen terwijl Sarah tevens auteur is van de boeken Kijk Zaans en Zaanse Parels. Daarnaast heeft ze veel geleerd in haar rol als stadsverslaggeefster.

“Ik ben hier 23 jaar geleden komen wonen vanuit Amsterdam. Door Marketing Amsterdam werd ik een selfmade Zaanse genoemd. Ik heb inmiddels de streek en bewoners goed leren kennen. En ben ook trots op de Zaanstreek.”

Zijpaadjes

Sarah noemt zich geen journalist maar verhalenverteller. “Ik zoek de kracht van het verhaal. Daarbij speur ik naar de zijpaadjes in de onderwerpen. Schijnbaar gewone, kleine onderwerpen zijn vaak heel leuk. Al deden de verhalen die ik maakte over armoede in de Zaanstreek mij inzien dat ik zo ontzettend veel heb om dankbaar voor te zijn. Er ging een wereld voor mij open.”

Podium geven

De wereld met haar talent om verhalen te vertellen een stukje mooier maken. Dat wil Sarah graag doen. “Ik geef mensen die ergens voor staan graag een podium in de Zaanse Verhalen. Als verhalenverteller geloof ik in de kracht van het positieve verhaal. Waarbij er begrip kan ontstaan als je echt luistert naar degene die wat te vertellen heeft.”

Dat echt luisteren doet ze zelf ook zeer alert. Want zelfs een na het officiële interview achteloos uitgesproken anekdote wordt geregistreerd en verwerkt in het verhaal dat Sarah over de schrijver van dit verhaal maakte. Want alleen zo kreeg de redactie van het Zaans Stadsblad de stadsverslaggeefster zover om zelf een keer in de spotlights te staan. Want dat verdient Sarah ten volle.

Kijk voor meer Zaanse Verhalen op www.dezaanseverhalen.nl