Wie schiet Krommenieër Schietvereniging SV A8 te hulp?

Algemeen
Gedurende het jarenlange verblijf in de Koog is er nooit sprake geweest van overlast.
Gedurende het jarenlange verblijf in de Koog is er nooit sprake geweest van overlast. (Foto: Rodi Media/KK)

STREEK - De gemeente Zaanstad wil in haar meest recent gepresenteerde verkeersplannen de afrit 2 van de A8 naar Koog aan de Zaan afbreken om de Guisweg overgang te ontlasten. Er zijn in de loop der jaren al tal van plannen gepresenteerd om die knoop te ontwarren. Dit keer dreigt de Krommenieër Schietvereniging SV A8 daar de dupe van te worden. Krommenie en Koog aan de Zaan? Dat vraagt om opheldering. 

Door Kees Klinkenberg

Ruim 40 jaar waant de Krommenieër Schietvereniging SV A8 zich veilig onder de afslag van de A8. De club, bij elkaar zo’n 100 leden, hadden niet verwacht ooit tegen trammelant aan te zullen lopen. De  behuizing is zelfs voor sommige rechtgeaarde Kogers onbekend terrein. De skatebaan is genoegzaam bekend, de schietclub amper. Vandaar dat de leden en het bestuur van de club nadrukkelijk laten weten dat zij voor het beoefenen van hun sport “zo’n plek nooit meer terug krijgen.” 

Kogels ketsen op gepantserd staal

Gedurende het jarenlange verblijf in de Koog is er nooit sprake geweest van overlast. De discipline staat hoog in het vaandel bij de schutters. Niet voor niets werd er tijdens de open dag aan de bezoekers - waaronder ook diverse lokale politici - steun gevraagd voor hun strijd om lijfsbehoud.

Discipline alles overheersend

Op de dag waarop werden demonstraties gegeven aan belangstellenden. Ook daar was de discipline alles overheersend. Oordoppen zijn op zo’n dag geen overbodige luxe. Zelfs met oordoppen op is het geluid van de vuurwapens oorverdovend. Met een zwaar kaliber geweer van Duitse makelij vliegen de kogels over de 50 meter lange baan en ketsen op gepantserd staal. Die 50 meter is uniek zo laat voorzitter Bas van der Woude weten. ‘Die is hard nodig als je met dit soort zware wapens schiet”, zegt Bas tegen zijn gasten en als dat niet zou meer zou kunnen? ‘Dan houdt het voor de meeste van de leden hier op’ klinkt het met teleurstelling in zijn stem.

Fusie geen optie

Aan verhuizen wil geen der aanwezigen denken. ‘Wij zitten hier perfect’ aldus clubman Rene Zaal. Als het woord fusie valt kijkt hij bedenkelijk. ‘Natuurlijk vormen we met 100 leden een kleine club, maar weer te groot voor een fusie. De schietclub in Zaandam heeft 250 leden en kan ons er echt niet bij hebben.’

Onbekend maakt onbemind

Wie zich buiten bevindt zal erkennen dat er niemand is die last heeft van het geluid. Niet alleen mensen die al dertig jaar de buren zijn van de club hebben nooit geweten wat die buren deden en doen. Ook bij de gemeente blijken er ambtenaren te zijn die niet van het bestaan van de schietclub wisten. ‘Beetje gek is dat toch wel’ vult de voorzitter aan. ‘Want met al die controles en vergunningen weten ze ons altijd wel te vinden.’

Inspraak en bezwaar

Het imago van een schietclub is door omstandigheden - waar de Krommenieër Schietvereniging niets aan kan doen- niet al te goed. “Dat is jammer want je moet eens weten waar wij allemaal aan moeten voldoen om een wapen te mogen houden. En je hoeft maar een keer ruzie te krijgen met je buurvrouw en dan ben je je vergunning kwijt.”

Zomaar aan de kant

De roep om steun is unaniem. ‘Help ons met inspraak en bezwaar tegen de gepresenteerde plannen en zorg dat wij kunnen blijven bestaan’ klinkt het onder de A8. ‘Het kan toch niet zo zijn dat wij na bijna 50 jaar zomaar aan de kant gezet worden.’ 

Meer informatie is te vinden op www.krsv.nl en op https:/guisweg.zaanstad.nl  kan ook gereageerd worden.