‘Doel is belangrijker dan het aantal uren’

Algemeen
Marieke Michielsen (links) coördinator Buurtgezinnen en gastouder Ellen Twisker-Van Eimeren; "Je ziet ons buurtkind groeien in blij zijn als ze bij ons is."
Marieke Michielsen (links) coördinator Buurtgezinnen en gastouder Ellen Twisker-Van Eimeren; "Je ziet ons buurtkind groeien in blij zijn als ze bij ons is." (Foto: Dirk Karten)

ASSENDELFT – “Eigenlijk doen we beste simpele dingen. Een boswandeling, vliegeren op het strand, samen koekjes bakken. Maar je ziet haar daardoor groeien in blij zijn”, zegt Ellen Twisker-Van Eimeren. De inwoonster uit Assendelft vangt sinds afgelopen zomer de zesjarige Linda (gefingeerde naam uit privacy oogpunt) op als steungezin. Een structurele tweewekelijkse uitbreiding van haar gezinsleven. In haar geval is dat op zaterdag voor een half dagdeel.

Buurtgezinnen zoekt warme en stabiele steungezinnen

Als ‘steungezin’ deel je het geluk en plezier van je eigen gezinsleven met een kind dat net dat beetje tijd en aandacht thuis tekort komt. Doet dingen die je normaal ook met je eigen kinderen doet. Maar die een grote impact kunnen hebben op je ‘gastkind’.

“Ik kwam op twee manieren in aanraking met Buurtgezinnen; via een vriendin en de school waar onze kinderen op zitten”, licht Ellen toe. Samen met haar man Richard bestaat haar gezin uit Sam (zes) en Esmee (negen). Los van haar eigen rol als moeder heeft Ellen als docent in het speciaal onderwijs veel ervaring in het omgaan met kinderen.

Best spannend

“Toch was de komst van Linda best spannend voor ons gezin. Je vraagt je toch dingen af als ‘luistert het wel naar mij? Kan je haar mee naar buiten nemen? Gaat het goed samen met onze eigen kinderen?”, vertelt Ellen.

Daarover zorgen maken bleek ongegrond want Ellen straalt alleen maar als ze over haar buurtkind praat. In overleg met de ouders is het al voorgekomen dat Linda langer bleef dan afgesproken omdat ze op pad waren en het daar erg gezellig werd.


Buurtgezinnen werkt op de oude gedachte ‘opvoeden doen we samen’. 

Vraagt neemt toe

“Alles gaat in goed overleg”, vult Marieke Michielsen aan. Als coördinator Buurtgezinnen koppelt ze vraag- en steungezinnen in Krommenie, Assendelft en Wormerveer aan elkaar. Samen met haar collega’s Nabila Zagmouti (regio Zaandam met uitzondering van Westerwatering) en Danielle de Heer (rest van Zaanstad) coördineert Marieke de regio Zaanstad.

“Buurtgezinnen werkt op de oude gedachte ‘opvoeden doen we samen’. We brengen kinderen van gezinnen die het niet zo makkelijk hebben en waar een structurele opvang net dat beetje lucht geeft, in contact me warme, stabiele gezinnen. We merken ook dat de vraag naar steungezinnen toeneemt.”

Geen oppascentrale

Je kunt als steungezin kiezen om een kind als baby te willen vertroetelen tot kinderen die de tienerleeftijd hebben bereikt. Tegelijk stelt Marieke: “Buurtgezinnen is geen oppascentrale. Het doel is de ouders die het zwaar hebben te ontlasten. Aandacht geven aan het kind dat het daardoor thuis niet krijgt. Zoals je hoort wat Ellen doet met Linda, gaat het om samen laagdrempelige dingen doen. Dat kan ook zijn een kleuter naar zwemles brengen, een rustige huiswerkplek bieden of meehelpen aan het vieren van de verjaardag van het kind.”

Los van aandacht voor het kind is structuur bieden belangrijk. Daarom worden er vaste tijden afgesproken wanneer je er tijdelijk een gezinslid bij hebt. Er wordt gewerkt in dagdelen.

Vrijwillig

“De tijden spreek je altijd af in overleg met de coördinator van Buurtgezinnen. Het doel is belangrijker dan het aantal uren. We hebben steungezinnen waar een kind zelfs een weekend komt logeren. Er zijn steungezinnen die kinderen van vluchtelingen opvangen en zo spelenderwijs onze cultuur en gewoontes overbrengen. En dus het leuk vinden in contact te komen met andere culturen. Wat ook belangrijk is om te vermelden: we vragen altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en de opvang is op vrijwillige basis. Er is van ons uit natuurlijk ondersteuning, ook in het weekend en ’s avonds. En je moet natuurlijk wel opvoedkundige ervaring hebben.”

In de oproep tot steungezin worden vergeet Marieke een oproep aan opa’s en oma’s niet. “Daar zijn we heel hard naar op zoek.”

Wie meer informatie wenst kan contact opnemen met Marieke Michielsen via een mail naar mariekemichielsen@buurtgezinnen.nl of een belletje naar 06 – 384 84 784. Voor Zaandam nabila@buurtgezinnen.nl of 06-17996651 en voor Westerwatering, Koog aan de Zaan, Westzaan en Zaandijk danielle@buurtgezinnen.nl of 06-34629353.


Ellen is naast Steungezin ook schrijfster en illustrator en heeft net haar boek Wie helpt schildpad? uitgebracht.

Wie helpt schildpad?        

Los van haar talent als steunouder is Ellen ook schrijfster en illustrator. Zo is net haar prentenboek ‘Wie helpt schildpad, een verhaal over hoe samenwerken kan leiden tot een overwinning’ uitgekomen. Ellen: “Daarmee komt voor mij een droom uit. Ik liep al langer rond met het idee.” Waarom een schildpad in de hoofdrol? “Schildpadden zijn ontzettend mooie en lieve dieren en hebben de hulp van andere nodig om weer overeind te komen. Dit was een mooi onderwerp voor een verhaal.”

Uitgeverij Boekscout had vertrouwen in het verhaal waarin het begrip ‘samen sterk(er)’ en ´elkaar helpen´ centraal staat en geeft het boek uit. De prijs bedraagt 15,99 euro. Het boekje is onder meer te koop bij de Bruna in Assendelft en op www.boekscout.nl.

Tijdelijk een kind de warmte bieden van je eigen gezinsleven doe je als Steungezin.
Ellen is naast Steungezin ook schrijfster en illustrator en heeft net haar boek Wie helpt schildpad? uitgebracht.