Tentoonstelling in gemeentehuis ‘Branden in de Zaanstreek 1699-2001’

Algemeen
De brand in het Wastorapand aan de Westzijde betekende het einde van het Zaanse warenhuis.
De brand in het Wastorapand aan de Westzijde betekende het einde van het Zaanse warenhuis. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Op werkdagen is in de publiekshal van het stadhuis van Zaanstad de nieuwe tentoonstelling ‘Branden in de Zaanstreek 1699-2001’ te zien.

Het gaat om een selectie van branden in de Zaanstreek uit de fotocollectie van het Gemeentearchief. Meestal zijn dat allesvernietigende en onomkeerbare rampen, ook als daarbij geen slachtoffers vallen. Van het ene op het andere moment is er niets meer over van je spullen, je bedrijf of je woonhuis. Denk aan de brand in het Zaansch Veem, Wastora, Winkelcentrum Westerkoog… Op bijna iedere kalenderdag valt er wel een verwoestende brand te herdenken die uitbrak in een Zaanse molen, pakhuis of fabriek.

Het thema spreekt tot de verbeelding: er zijn vele boeken en verslagen in het Gemeentearchief te vinden over branden. In de vitrine zie je enkele boeken opengeslagen liggen met gedetailleerde verslagen van branden, geschreven door Zaanse vrijwillige brandweermannen.

Deze tentoonstelling is gratis te bekijken tot en met 20 januari 2023.

De brand in het Zaansch Veem oktober 1954. De pakhuizen Nederland en Czaar Peter, volgepakt met cacaobonen, gingen in vlammen op. Het nablussen duurde drie weken en de schade bedroeg elf miljoen gulden.