‘Realisatie kleinschalige woonvorm best spannend maar ook onze droom’

Algemeen
Ook goed om te weten: de zorgvraag van Marjolein is gericht op liefdevolle verzorging en begeleiding en niet gericht op verpleegkundige zorg of medicatie.
Ook goed om te weten: de zorgvraag van Marjolein is gericht op liefdevolle verzorging en begeleiding en niet gericht op verpleegkundige zorg of medicatie. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE – “Samen koken. Samen boodschappen doen. Samenleven onder één dak en elkaar steunen bij de alledaagse dingen die onze dochter Marjolein juist zoveel levensvreugde geven. Simpele dingen, maar die heel belangrijk zijn voor de bewoners van de kleinschalige woonvorm die we aan de Heiligeweg in Krommenie willen realiseren. Daarvoor zoeken we zorgprofessionals die (jong) volwassenen met een beperking zoals onze dochter een veilige en vertrouwde woonplek kunnen bieden”, vertelt Piet Klein Kranenbarg.

Krommenieër zoekt bevlogen zorgprofessionals voor verzorging gehandicapte dochter

Hij deed recent een oproep om het idee verder uit te werken en de juiste mensen te vinden. De aangepaste woning is er al. Een prima basis voor de nieuw te vormen woongroep. In afstemming met de ouders van Marjolein kan deze woning aangepast tot een kleinschalige woonvorm voor een grotere groep bewoners.

“We denken aan maximaal zes personen die samen een familie vormen en waar mogelijk elkaar steunen. Uiteraard onder zorgbegeleiding. We zoeken daarvoor bevlogen zorgprofessionals (bijvoorbeeld een zorgpaar) met ruime ervaring in de zorg en hart voor kleinschalige 24- uurszorg”, licht Piet Klein Kranenbarg toe.

Ondersteuning

Hij is, net als zijn vrouw, inmiddels de zeventig jaar gepasseerd. Het echtpaar wil hun vrolijke dochter graag gelukkig zien in een kleinschalige woonvorm. Daartoe hebben ze al het kantoor waar Piet vroeger werkte laten verbouwen tot woning en aanpassen voor rolstoelgebruik. Toen ze in aanraking kwamen met Driestroom kreeg het project professionele ondersteuning. En is de zorgprofessional - die als zelfstandige aan de slag gaat in de woonvorm in Krommenie - zeker van ondersteuning én financiële zekerheid.

Prima inkomsten

“Driestroom heeft een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de financiële opbrengsten. De woonvorm biedt een goed salaris waar twee mensen prima van kunnen leven. En ook nog hulp kunnen inhuren want je wil tenslotte ook zelf wel eens vrij zijn”, vertelt Piet.

De Krommenieër snapt dat een 24/7 inzet veel van de zorgprofessionals zal vragen. Naast ervaring in het werken met (jong)volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en kan je als geen ander maatwerk leveren. Je moet een sterk reflectief vermogen hebben, willen wonen en werken in de zorgonderneming waar je als zelfstandig zorgondernemer gelieerd bent aan Driestroom.

Steun

De Ondernemersgroep steunt bij de toetreding als franchisenemer en is expert in de ondersteuning en het vitaal houden van kleinschalige zorgondernemingen. Samen met Driestroom zorg je voor de kwaliteit van de zorg. Maar ook zaken als toelating bij financiers en de financiële afwikkeling van de geleverde zorg.

Piet: “Goed voorbeeld van steun: wie interesse heeft om in dit mensvriendelijke project te stappen, doorloopt eerst een traject voordat je onderdeel wordt van de franchiseketen van Driestroom. Daar leer je aan de hand van praktijkgevallen hoe een kleinschalige woonvorm reilt en zeilt.” De afgelopen vijftien jaar heeft Ondernemersgroep Driestroom zich bewezen als organisatie waardoor inmiddels 150 kleinschalige zorginitiatieven zijn gerealiseerd door heel Nederland.

Gelukkig en blij

Ook goed om te weten: de zorgvraag van Marjolein is gericht op liefdevolle verzorging en begeleiding en niet gericht op verpleegkundige zorg of medicatie. “Marjolein kan zelf niet praten, maar is een vrolijke jonge vrouw. Wie haar goed leert kennen, kan veel opmaken uit haar lichaamstaal. Onze dochter houdt erg van wandelen en heeft veel oog en oor voor haar omgeving. Een rondje door het dorp is voor haar een feest. Zo geniet van onder de mensen komen. Kijken naar spelende kinderen. In feite simpele alledaagse zaken. Maar die maken haar erg gelukkig en blij.”

Samenstelling

De ouders van Marjolein hopen op zorgprofessionals die in de kleinschalige woonvorm net dat stapje meer willen doen voor hun cliënten dan eten geven en verzorging leveren. Die zorg willen geven waar een mens echt om vraagt: persoonlijke aandacht. Tijd. En daar ook de tijd voor hebben. Dus geen grote groepen, maar zorg voor maximaal zes personen. Een groep die zorgvuldig is samengesteld zodat ze elkaar kunnen steunen en waar mogelijk laten groeien in hun ontwikkeling.

Beste spannend

“Dat is best spannend, maar ook onze droom. We weten dat de woonvorm en vinden van de juiste mensen een zaak van lange adem is. Maar we hopen toch de zorgprofessionals aan te kunnen trekken om er samen wat moois van te maken. Want wij kunnen zo langzamerhand niet meer de zorg geven die we graag aan onze dochter zouden willen geven”, besluit Piet Klein Kranenbarg.

Vragen?

Mocht je vragen hebben of graag gezamenlijk willen kijken naar de opstart van een woonvorm voor Marjolein? Neem dan contact op met Theo van Sluisveld (instroommanager wonen) bij Ondernemersgroep Driestroom. Theo is te bereiken via theo@ondernemersgroepdriestroom.nl of via 06 48 16 83 24

De aangepaste woning is er al. Een prima basis voor de nieuw te vormen kleinschalige woongroep.