‘Je moest eens weten hoeveel mensen blij worden van boodschappen kunnen doen’

Algemeen
“Als iemand te eten heeft, ben ik gelukkig”, zegt Cindy.
“Als iemand te eten heeft, ben ik gelukkig”, zegt Cindy. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – In menig komende kerstnachtdienst zal de zin uit het Onze Vader worden uitgesproken ‘geef ons heden ons dagelijks brood’. Maar voor zo’n 950 Zaankanters is het niet God die ze voorziet van brood maar Cindy Slaper-Van der Werff. Dankzij de inzet van de inwoonsters uit Zaandam en haar team van stichting Prakkie over 075 Zaandam krijgen streekgenoten die het echt moeilijk hebben, letterlijk het dagelijkse brood op hun bord. Inmiddels is men hard bezig met het samenstellen van de jaarlijkse kerstpakkettenactie voor armoedegezinnen en minderbedeelden.

Wie helpt minderbedeelden aan goedgevulde maag via kerstpakkettenactie Prakkie Over 075 Zaandam?

Je zou toch denken, wie heeft er nou geen geld voor het kopen van brood? Een eerste levensbehoefte. Toch klopten er dit jaar 350 mensen meer bij haar deur aan met een hulpvraag. Cindy denkt dat die laatstgenoemde groep financieel onderuit is gegaan door de bizar verhoogde energiekosten.


‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

‘Hulptroepen’

Gelukkig is dat aankloppen, dus uitdelen, goed geregeld dankzij de hulp van distributeurs/broodverdelers. En haar man Hans (‘ik ben de (censuur) die altijd rijdt’ zegt hij altijd lacht Cindy. Hij brengt met hun 22 jaar ‘jonge’ auto broden weg naar mensen die slecht ter been zijn.

“Ik heb ook de onmisbare hulp van Esther Scheffer en Patricia Kuiper bij de distributie en het modereren van onze Facebookpagina (https://m.facebook.com/groups/2691120087772583/?ref=group_browse)”, vertelt Cindy. Esther is afgiftepunt in Zaandam Westerwatering, Patricia in Wormerveer. Ook is er een verdeelpunt vanuit het Bastionhotel.

‘Je kunt van de ene op de andere dag geen cent hebben om zelfs brood te kopen’

Ze weet zelf wat het is, om geen geld te hebben om brood te kopen. “Ik heb zelf in die situatie gezeten. Moest ook naar de Voedselbank. Ons huis stond onder water en moest verkocht worden. Daardoor bleef een schuld over van 65.000 euro. Je kunt van de ene op de andere dag zwaar in de ellende zitten en echt geen cent meer over hebben om zelfs brood te kunnen kopen.”

Noodkrat

Gelukkig heeft ze haar financiële problemen overwonnen, al is het in huize Slaper zelf echt geen vetpot. En als er al wat ‘vlees op de botten zit’ (lees ‘in de vriezer thuis’) wordt het ook nog weggegeven als de nood heel hoog is bij de doelgroep.

“Inmiddels is het bij mij thuis goed geregeld. Ik kan er niet tegen mensen met lege handen weg te sturen. Elke dag zijn we door onze broodvoorraad heen en dan komen er toch nog mensen aankloppen. Daarvoor hebben we een noodkrat. Dan kunnen ze daar toch iets uit meenemen. Je moest eens weten hoeveel mensen blij worden van gewoon boodschappen kunnen doen. Dit is heel belangrijk.”

Speelgoed

Dan gaat de deurbel. Iemand vraagt over er nog een stukje speelgoed over is. Want ook voor speelgoed, mits gedoneerd en dus voorradig, kun je aankloppen bij de Kopermolenstraat 52. “Helaas, het speelgoed was al weg”, zegt Cindy als ze de deur weer dichtdoet.

Hulp van bedrijven

Gelukkig kan de stichting rekenen op de trouwe steun van een aantal Zaanse ondernemers die zelf ook een groot hart hebben voor de minderbedeelden. Zo komt het brood van de Lekkere Dingen Bakker en de Kiss Bakery. De firma BackWerk steunt met belegde broodjes. Ook de eigenaar van Snackbar Maliwan, een paar huizen verderop aan de Kopermolenstraat, heeft het hart op de goede plek. Daar mag iemand die bij Prakkie Over 075 Zaandam aanklopt en door Cindy wordt geselecteerd, om de week gratis patat met saus snacken.


Dankzij onder meer de Lekkere Dingen Bakker, de Kiss Bakery en BackWerk krijgt de stichting brood aangeleverd om te verdelen. 

‘Als iemand te eten heeft, ben ik gelukkig’

En dan is er nog de onmisbare hulp van donateurs, leden en Zaankanters waar nu aan wordt gevraagd een donatie te doen voor de kerstpakketten. Cindy: “Daarvoor zamelen we nu in. Het gaat daarbij om zaken als aardappelen, vlees, verse groente. En houdbare producten zoals theelichtjes, kerstartikelen, kleine presentjes et cetera.”

Ook is het mogelijk een gekregen kerstpakket te doneren aan een armoede gezin. Deze kun je afgeven bij Cindy voor bewoners uit de Rosmolenwijk, Hofwijk, Kogerveld en Kalf Zaandam, Poelenburg, Peldersveld, Vijfhoek, Hoornseveld en Zaandam Zuid. 

Esther Scheffer is inleverpunt voor de Burgemeesterbuurt, het Vissershop, de Russische Buurt en Zaandam centrum, Westerwatering, Westzaan, Koog aan de Zaan en Oostzaan.

Patricia Kuiper neemt graag de spullen aan als je woont in Wormer, Wormerveer, Assendelft, Jisp, Zaandijk en Krommenie.

Ook is een financiële bijdrage zeer welkom. Donaties zijn welkom op rekening NL09ABNA0890090246 van de Stichting Prakkie over 075 Zaandam. “Van deze bijdrage zullen wij boodschappen doen en in de kerstpakketten verwerken”, licht Cindy tot besluit toe.

Verloting

De kerstpakketten worden verloot onder gezinnen die het echt moeilijk hebben en onder de armoedegrens leven. Wie woont in Zaanstad, Oostzaan of Wormer kan zich opgeven op de Facebookpagina https://m.facebook.com/groups/2691120087772583/?ref=group_browse. Er wordt op 19 december geloot. Op 20 december kunnen de winnaars hun kerstpakket ophalen op de parkeerplaats bij de opslagloods van Storageflix Zaandam (recht tegenover de ingang van Ranzijn) tussen 20.00 uur en 21.00 uur. De pakketten worden niet gebracht. Speciale dank voor deze actie gaat naar Storageflix en de Stichting Boemerang Effect.

Zaanse Beursvloer

De stichting Prakkie Over 075 Zaandam is 6 oktober 2020 opgericht en werkt samen met onder meer Sociaal Wijkteams en de Sociaal Maatschappelijke Dienst. Aan de deelname aan de laatste Beursvloer, georganiseerd Zaanse Uitdaging, heeft de stichting onder meer dit artikel te danken. Maar ook zicht op hulp bij het transport.

'Geef ons heden ons dagelijks brood' is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Afbeelding