Kom je ook naar de warmte?

Algemeen
KBO-voorzitter Peter Smit nodigt mensen die thuis in de kou zitten zich te komen warmen bij 'Kom in de warmte' De koffie staat klaar en de kachel aan!
KBO-voorzitter Peter Smit nodigt mensen die thuis in de kou zitten zich te komen warmen bij 'Kom in de warmte' De koffie staat klaar en de kachel aan! (Foto: Dirk Karten)

KROMMENIE – “De eerste keer leverde gelijk positieve reacties op. Zo was er iemand die vroeg of het goed werd gevonden als hij een cake ging bakken en de volgende keer meenam om uit te delen. Ook opmerkingen als ‘leuk initiatief, ik kom volgende week weer’ hoorden we”, vertelt Peter Smit, voorzitter van de KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord. Sinds vorige week zijn inwoners uit Assendelft Noord, Krommenie en Wormerveer welkom bij ‘Kom in de warmte’. Een opwarmmoment voor lichaam én geest in de Ontmoetingsruimte van de Petrusparochie aan de Snuiverstraat.

Hartverwarmende initiatief voor lichaam én geest in Petrusparochie Krommenie

Komende vrijdag, 16 december, staat de tweede editie op stapel. Na een warm welkom door vrijwilligers kunnen streekgenoten zich in de sfeervolle ontmoetingsruimte letterlijk opwarmen onder het genot van een kopje koffie, thee (al dan niet met een koekje). Ook kun je een (bord)spelletje spelen, is er wifi en zelfs voor wie wil een bord soep om met warme maag huiswaarts te keren.

Steun

“Het geld om dit gratis aan te kunnen bieden in deze tijd waarin mensen geconfronteerd worden met een huizenhoge energierekening komt in eerste instantie via de Rabobank Club Support actie”, licht Peter Smit toe. “De KBO, de Petrusparochie, de PCI (Parochiële Caritas Instelling), de Stichting Fonds Vredenburg, Raad van Kerken en de Rabobank maken ‘Kom in de warmte’ samen mogelijk. En vergeet niet pastor Matthé. Hij was ook gelijk enthousiast.”


Wees welkom in de warmte!

Opzet

Het doel elke vrijdag tussen 10.00 en circa 13.00 uur mensen die letterlijk in de kou zitten een warm hart onder de riem te steken is mooi, maar tegelijk schrijnend. “Iedereen vertelt dat de verwarming omlaag moet en dat we dan maar een warm vest of warme trui aan moeten trekken. De prijzen van energie en levensmiddelen stijgen constant. Je zou er moedeloos van worden. Het is natuurlijk een schande dat we dit in ons land moeten meemaken. Den Haag mag zich diep schamen”, meent de gedreven KBO-voorzitter.

Neem gerust iemand mee

Ook al vindt de samenkomst plaats in een kerk, met nadruk wordt gesteld dat ook niet-gelovigen van harte welkom zijn. “Doel is gezellig samenzijn met bekenden en onbekenden. Want neem gerust iemand mee waarvan je weet dat hij of zij ook in een koud huis zit. Dan kan de verwarming thuis even omlaag, je spaart geld uit en spreekt andere mensen. Als je wil, hoeft niet, kun je een spelletje spelen zoals kaarten, rummikub, puzzelen, yahtzee of gewoon een praatje maken.

Goed begin

Dat mensen na de corona behoefte hebben aan gewoon elkaar weer eens te spreken bleek al de eerste keer. De aanwezige spellen worden niet aangeraakt, iedereen is druk met elkaar in gesprek en geniet van de warmte van de ontmoeting.


De Ontmoetingsruimte wordt nog verder opgefleurd met een kerststal. 

“De tijd ging snel en de soep werd uitgedeeld aan de circa twintig aanwezigen, inclusief vers stokbrood met kruidenboter. Een heel goed begin van ons initiatief om mensen uit te nodigen om in de warmte van de Ontmoetingsruimte te genieten van gezelligheid, een kopje koffie of een glas thee met wat lekkers erbij”, aldus Peter Smit.

Lichtpuntjes

Er is geen verplichting om lid te worden van KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord, maar wel handig om te weten: tijdens ‘Kom in de warmte’ zijn er ook mensen aanwezig die lichtpuntjes geven door je te helpen met bijvoorbeeld de aanvraag voor energietoeslag. Of uitleg geven of je er wel of niet voor in aanmerking komt. Zo geeft Peter Smit zelf voorlichting om te voorkomen dat je in babbeltrucs trapt en andere (ook internet) oplichterspraktijken. Zie https://zaanstreek-noord.kbonoordholland.nl/ voor meer informatie.

Gratis in de warmte

‘Kom in de warmte’ is te bezoeken elke vrijdag tot eind maart 2023. Aanvang 10.00 uur tot officieel 12.00 uur. Maar met een uitloop tot uiterlijk 13.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Als organisatie moet je ergens een streep trekken en is de opzet vooral voor mensen uit Assendelft Noord, Krommenie en Wormerveer. Tegelijk wordt een oogje toegeknepen als er toevallig iemand uit Assendelft Zuid binnen zou stappen. “We trekken geen harde grens. Niet bij mensen en zouden dat ook niet met gebieden moeten doen”, vult Nelleke Smit aan.

Sponsors welkom

Een ruimte verwarmen is tegenwoordig peperduur. En ook al heeft de organisatie financiële steun gekregen, een bijdrage aan ‘Kom in de warmte’ is van harte welkom. “Dat kan ook in de vorm van het doneren van brood, een koekje/gebakje of oliebollen bij de koffie en thee. Een financieel mag natuurlijk ook”, besluit Peter Smit. Wie dit initiatief een warm hart toedraagt, kan hem bereiken via een mailtje naar: pcs.smit@kpnmail.nl 

Of stap gewoon vrijdag binnen! De koffie staat klaar en de kachel staat aan!

De Ontmoetingsruimte wordt nog meer in kerstsfeer gebracht door de komst van een kerststal.
Afbeelding
Afbeelding