‘Een kerk is meer dan muziek en een preek’

Algemeen
In de Bonifatiuskerk is natuurlijk ook een grote kerststal te bewonderen.
In de Bonifatiuskerk is natuurlijk ook een grote kerststal te bewonderen. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Een kerstkrant is niet compleet als er geen interview met een vertegenwoordiger van een wereldgeloof in staat. Het werkgebied van priester/kapelaan Nico Kerssens beslaat de katholieke kerken in Zaandam, Assendelft, Krommenie en Koog aan de Zaan (de kerk in Wormerveer is in 2020 gesloten). We spraken hem in de pastorie van de Bonifatiuskerk aan de Oostzijde in Zaandam. Het Godshuis waar de door velen zeer geliefde pastoor Goedhart tot zijn heengaan november vorig jaar zijn collectie kerststallen jaarlijkse rond Kerst tentoonstelde.

Kerstboodschap van Zaanse kapelaan Nico Kerssens

“Een deel van de kerststallen staat ook nu opgesteld. Met toestemming van de pastoor wordt een deel te koop aangeboden waarbij de opbrengst voor de kerk is”, licht Nico Kerssens toe.


Op een van de gebrandschilderde ramen is de geboorte van Jezus te zien. 

De Bonifatiuskerk is het schoolvoorbeeld van een imponerende katholieke kerk. Prachtige gebrandschilderde ramen, bijzondere (muur)schilderijen, intieme hoekjes waar je in gepaste verstilling contact kunt zoeken met het hogere. En natuurlijk een biechtstoel, al hebben wij die gelaten voor wat hij is. In plaats daarvan hebben we ‘de biecht’ afgenomen van de kapelaan. En hem vragen voorgelegd als:

Waarom bent u priester geworden?

“Het klinkt obligaat, maar het is een roeping in dienstbaar maken. Een levensstaat. Mijn keuze komt deels voort uit mijn opvoeding, het ‘thuis voelen’ in een kerkgebouw. En de liefde die ik voel in het doorgeven van de kerkelijke boodschap.”

Is het niet lastig iemand als pastoor Goedhart op te volgen? Zeker op zo’n jonge leeftijd.

“Doordat de pastoor overleed terwijl hij nog actief in de kerk werkzaam was, heeft hij eigenlijk nooit afscheid genomen. Normaal gaat een pastoor ‘in ruste’ en neemt afscheid van zijn gemeenschap. Pastoor Goedhart betekende heel veel voor de kerk. Hij verzamelde niet alleen kerststallen maar ook mensen om zich heen en liet een hele gelovige gemeenschap achter. Hem opvolgen vind ik niet lastig. Het is mijn uitdaging zijn werk goed voort te zetten. Wat soms wel wordt gemist is het ‘vadergevoel’ dat een oudere pastoor kan bieden. Ik ben 43 jaar… dat geeft een andere band.”

Waar stond uw wieg en heeft u gewerkt?

“Ik ben een echte ‘gladoor’. Geboren in het Julianaziekenhuis in Zaandam, opgegroeid in Wormerveer. Voordat ik terug naar de Zaanstreek kwam heb ik in Haarlem gewerkt.”

Ook al is het christendom de belangrijkste godsdienst in Europa, toch raken de kerken steeds leger. Hoe kijkt u daar tegenaan?

“De coronaperiode was slecht voor de kerk. Daar merken we nu nog de effecten van. We maken mee dat het ritme van ‘naar de dienst mee met opa en oma, als gezin’ is doorbroken doordat bijvoorbeeld de grootouders zijn overleden. Er zijn na corona andere keuzes gemaakt. Al relativeer ik dit gegeven ook. Want ook al gaan mensen niet naar de kerkdienst, ze zijn nog wel gelovig.”


Een deel van de kerststallen die pastoor Goedhart verzamelende is te koop. 

Hoe maak je het christendom interessant anno 2023?

“Een kerk is meer dan muziek en een preek. Al heb je eerstgenoemde wel nodig voor de sfeer. In de katholieke kerk hebben we vele mooie rituelen die minstens zo belangrijk en verdiepend zijn voor je geloof. Zoals communie doen. Geloven is niet alleen theorie. Het is de persoonlijke band met God en de medemens die je leven verrijkt. Een kerk is meer dan een mooi gebouw. Heel belangrijk zijn ook de mensen. Die vormen de sfeer van een kerkgemeenschap.”

Wat betekent God voor u?

“Als de ‘Grote Uitdager’. Inspirator. Voorbeeld in barmhartigheid. In de bijbel staat het zo treffend: ‘.’

Voor de foto ging Nico Kerssens gepast in het geestelijk pak. Maar waarom draagt hij een hip, rafelig rood armbandje?

Hij zegt lachend: “Dat is mijn WWJD-armbandje; ‘what would Jezus do?’. Tijd om een nieuw exemplaar te dragen...”

Wat is uw droom als christen?

“God zichtbaar te maken in deze wereld. Dat is tegelijk de uitdaging, want hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? In deze tijd is dat simpel: door het kerstverhaal. We vieren het feit dat God niet iemand is die ver weg van de mensheid op een troon zit maar Zijn zoon zond die vanuit het eeuwige in het tijdelijke stapte.”

En wat te doen als het straks 1 januari 2023 is?

“Blijf verbinding zoeken met de – soms - onzichtbare liefde van God. Gelukkig zien we dat veel mensen dit blijven doen. Ondanks vreselijke dingen als oorlog, armoede, de pijn van gebroken relaties die ik van dichtbij meemaak en me verdrietig maken. Natuurlijk is het fijn voor een predikant als een kerk vol zit. Maar ik ga niet voor de aantallen op zondag. Of een volle kerk tijdens de kerstnachtmis. Maar we vieren met Kerstmis niet voor niets de geboorte van Jezus Christus. Onze redder is geboren. Die gebeurde 2022 jaar geleden voor de mensheid, maar geldt ook voor jou in 2023. Die mooie boodschap blijft tijdloos actueel. Daar kan geen kerstliedje zingen tegenop!”


Ook dit soort bijzondere exemplaar is te koop. 

Kerstnachtdiensten

Vanwege het gebrek aan voorgangers is er geen vaste tijd meer voor de jaarlijkse kerstnachtmis. Zo begint Nico Kerssens zelf om 19.00 uur in de Bonifatiuskerk om na de dienst gelijk door te gaan naar de mis in de kerk op het Kalf. Een overzicht van de katholieke kerstnachtmissen is te vinden op www.katholiekzaanstreek.nl

Om in stijl van het artikel af te sluiten: namens het team van het Zaans Stadsblad een zalig kerstfeest toegewenst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding