Ludieke ontdekkingstocht langs 25 gezonde hotspots in de Zaanstreek

Algemeen
De leden van het Gezonde Tochie-organisatieteam hebben er, samen met Meike, Sanne, Evie en Fleur, leerlingen van dansschool Jemi Square, zin in!  Op de foto staan Gerie Schaafsma, Niels Zwaan, Simone Spakman, Theo Ammeraal, Joke Konijn, Annelies Wichers en Gerrit Eriks. Marije Hakkert-Wichers maakt ook deel uit van het organisatiecomité maar ontbreekt op de foto.
De leden van het Gezonde Tochie-organisatieteam hebben er, samen met Meike, Sanne, Evie en Fleur, leerlingen van dansschool Jemi Square, zin in!  Op de foto staan Gerie Schaafsma, Niels Zwaan, Simone Spakman, Theo Ammeraal, Joke Konijn, Annelies Wichers en Gerrit Eriks. Marije Hakkert-Wichers maakt ook deel uit van het organisatiecomité maar ontbreekt op de foto. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Zaankanters die het lieve lijf in conditie willen houden/brengen en wellicht 2023 al goed zijn begonnen met Dry Januari opgelet! Op 4 februari kun je meedoen aan de eerste editie van het Zaans Gezonde Tochie. Een ludieke ontdekkingstocht langs zo’n 25 gezonde hotspots in Zaanstad en Wormer. Vijf Zaanse Rotary afdelingen (Zaanstad, Zaandam, Zaandam-Oost, De Zaan-Zaandijk en Wormerveer-Krommenie) hebben hun schouders onder dit nieuwe project gezet dat op dezelfde dag feestelijk wordt afgesloten in De Groote Weiver in Wormerveer. Meedoen kost slechts 5 euro. De opbrengst gaat naar het goede doel. Als deelnemer doe je bovendien automatisch mee aan de loterij met kans op gezonde prijzen.

Zaanse Rotaryclubs houden op 4 februari eerste editie Zaans Gezonde Tochie

De Rotary Nederland mag dan dit jaar 100 jaar bestaan, het gezelschap dat we interviewden bij de Next Level Chill Academy/dansschool Jemi Square, Wandelweg 196 in Wormerveer – één van de deelnemers aan het Zaanse Gezonde Tochie – bewijst middenin de samenleving van nu te staan. Het was Rotarylid Gerie Schaafsma namens de Rotaryclub Zaanstad in 2021/2022 het project Sport voor Jongeren initieerde. Dit in samenwerking met jongerenwerkers, het Sociaal Wijkteam Krommenie, JongerenHUB Noord en scholen. Het project wordt succesvol uitgevoerd op het Trias, Atra College en de Internationale Schakelklas in Krommenie. Daar kunnen jongeren gratis sporten. Toen bleek dat er donkere wolken boven het project verschenen, bundelden vijf Zaanse Rotaryafdelingen hun krachten en bedachten het sportieve én gezellige ‘tochie’. Waarna de Rotaryleden, mannen én vrouwen waarvan de jongste dertig jaar is, rap aan het werk moesten om in korte tijd alles te regelen.

Alles voor het beste resultaat: zorgen dat sportproject kan blijven bestaan

“We kunnen soms niet eens ophouden met de voorbereidingen. Zo was ik laatst om twee uur ‘s nachts nog met Simone aan het appen”, lacht Annelies Wichers van Rotary Wormerveer/Krommenie. Samen met Simone Spakman van Rotary Zaanstad regelt Annelies de communicatie rond het Zaans Gezonde Tochie. Hun energie is aanstekelijk, hun drive groot. Alles voor het beste resultaat: ervoor zorgen dat het sportproject kan blijven bestaan.


Simone Spakman (links) en Annelies Wichers proosten alvast op de eerste editie van het Zaans Gezonde Tochie. 

100 jaar ‘People of Action’

“Aan dit sportprogramma kun je ook aan meedoen als er weinig geld in een gezin is om te sporten. We vingen echter geluiden op dat het project financieel onder druk staat en wellicht dit jaar zelfs zou stoppen. Een financiële injectie is hard nodig want sporten is zo goed voor jongeren. Het maakt je, naast fysiek, mentaal sterker. Als Rotary Nederland bestaan we op 29 januari precies 100 jaar. Een eeuw lang is ons motto ‘People of Action’. Dus hebben we letterlijk de handen uit de mouwen gestoken om het sportproject een financiële boost en basis te geven”, licht Annelies Wichers toe.

Projectteam

Het projectteam voor het Zaans Gezonde Tochie bestaat uit Marije Hakkert-Wichers (Rotaryclub Zaandam), Gerie Schaafsma (Rotaryclub Zaanstad), Niels Zwaan (Rotaryclub Zaanstad), Simone Spakman (Rotaryclub Zaanstad), Theo Ammeraal (Rotaryclub Zaandam-Oost), Joke Konijn (Rotaryclub Wormerveer-Krommenie), Annelies Wichers (Rotaryclub Wormerveer-Krommenie) en Gerrit Eriks (Rotaryclub De Zaan-Zaandijk).


Ook de Zaanse stadsdichters Reinier Fosch en Lisa van Tongeren zijn present op het slotfeest in De Groote Weiver.
(Foto: Pascal Fielmich)

Knipoog

De naam is natuurlijk een vette knipoog naar het succesvolle Zaanse Bokketochie waar je ook met een stempelkaart langs horecazaken kunt gaan om een lente- of ‘herfstbokje’ te happen. Alleen gaat het nu om een ‘tochie’ om het lieve lijf sportief én gezond een boost te geven. En dus gingen de in totaal Zaanse 150 Rotarians op zoek naar deelnemers aan het Zaans Gezonde Tochie.

Gezonde route

“Ons plan werd gelijk positief ontvangen. We kregen meerdere malen spontaan te horen ‘mag ik ook meedoen?’ Het resultaat is een gezonde route die loopt van Wormer, Krommenie, Assendelft tot Zaandam. Daar kun je op 4 februari van 11.00 tot 14.30 uur bij de deelnemers binnenstappen voor een vrijblijvende sportieve kennismaking”, vertellen Annelies en Simone.

Stempelkaart

Je komt op je ‘tochie’ zaken tegen als een korte sport-, dans-, of yogales, gezondheidscheck, kennismaking met gezonde leefstijl in een korte workshop, of gewoon tijdens een rustpauze met een gezond hapje en/of drankje. Deelnemers kunnen zelf kiezen in welke volgorde ze waar binnenstappen. En op welke wijze je er heen gaat: fietsend, wandelend, hardlopend, of zelfs op je skateboard. Bij de promotielocaties in de aanloopweek naar het evenement en op de dag zelf kun je een stempelkaart voor € 5,- per stuk kopen bij de deelnemer waar je begint. Elke stempelkaart heeft vijf vakjes. Iedere stempel is goed voor één lot.

Het grote voordeel van de organisatie van een club als de Rotary is de rijke ervaring van de leden waarmee initiatieven grote kans op succes krijgen. Zo heeft Simone Spakman 25 jaar ervaring als Freelance Event Manager & Communicatie Adviseur. Haar specialiteit is het organiseren van exclusieve events op bijzondere culturele of industriële erfgoed locaties en regelde het ‘gezonde feestje’.


 Kom (veilig) sparren tegen kickbokser Hesdy Gerges. Hij stond onder meer tegen Rico Verhoeven in de ring. 

Feest in De Groote Weiver

“De feestelijke afsluiting in De Groote Weiver in Krommenie mag je echt niet overslaan als slotstuk van het Zaanse Gezonde Tochie”, stelt Simone enthousiast. “Uitpuffen en napraten onder het genot van overheerlijke gezonde hapjes en drankjes. Percussionist/djembé speler Pape Matar Fall start met een djembé sessie om in de stemming te komen. Het Zaanse rapduo Lucas de Gier en Marvin Adam treden op als hiphop duo Middenweg. Er is een spetterend optreden van de Meidendansgroep van JUVAT Performing Arts Studios. De Zaanse stadsdichters Reinier Fosch en Lisa van Tongeren zijn present terwijl DJ Jess de lekkerste hits laat horen. En vergeet niet de grote loterij. Die begint om 15.30 uur. Je maakt met elke stempel op je kaart kans op gezonde prijzen. Denk aan een reiki sessie, yoga les, maand gratis sporten, massage of een fysio intake. Alle locaties die meedoen geven een mooie prijs. Extra loten zijn natuurlijk te koop.”

Pop-up keuken

Tijdens de middag vinden ook interviews plaats met betrokkenen van het project. Zoals de Gemeente Zaanstad, het Trias Krommenie en het Altra College Krommenie. Om 17.00 uur komt het einde in zicht en wordt de Rotary bakfiets (zie andere artikel op deze website) uitgezwaaid naar de volgende estafettelocatie: Purmerend.

Speciale aandacht wordt gevraagd voor de pop-up keuken. Een culinair team van Rotarians serveert lekkere hapjes en gezonde drankjes. Uiteraard gaat ook de opbrengst van de hapjes naar het goede doel.

Sparren met kickbokser Hesdy Gerges

Ook kickbokser Hesdy Gerges geeft acte de présence. In de JongerenHUB Noord, Parkrijklaan 121e in Assendelft gaat de kickbokser, sportbegeleider en lifecoach voor jongeren met je sporten en vertelt hij over zijn werk en leven. Over dat laatste verscheen het boek Fighterheart. Daarin komt het levensverhaal aan de orde van een straatjongen die gaat kickboksen. Het leven van Gerges bracht hem ook noodgedwongen op het scherpst van de snede. Zo raakte hij een week voor het belangrijkste gevecht uit zijn loopbaan tegen Badr Hari betrokken bij een grootschalige drugszaak.

En wat moet alle energie die de vijf Zaanse serviceclubs in dit nieuwe project hebben gestoken voor het goede doel opbrengen?

“We hopen op circa tien- tot vijftienduizend euro. Deelname kost weliswaar slechts 5 euro per kaart, je kunt er ook meer kopen. Dan maak je ook meer kan op de prachtige prijzen in de loterij. Of tijdens het slotfeest een donatie doen via een QR-code”, besluiten Annelies en Simone wervend.

Locaties

Kijk voor de locaties en meer informatie op www.zaansgezondetochie.nl Zie voor het goede doel https://zaansgezondetochie.nl/het-goede-doel/

Simone Spakman (links) en Annelies Wichers toasten alvast op het Zaans Gezonde Tochie.
Ook kickbokser Hesdy Gerges geeft acte de présence. Hij stond onder meer tegen Rico Verhoeven in de ring.
Hiphopduo Middenweg staat garant voor een 'kek' feestje maken met flitsende teksten.
Ook de Zaanse stadsdichters Reinier Fosch en Lisa van Tongeren zijn present op het slotfeest in De Groote Weiver.