‘Verbod E-sigaret met smaakje werkt averechts’

Algemeen
'Het verbieden van de E-sigaret met een smaakje werkt averechts op jongeren van het roken af te brengen' aldus Jorrit Hoekstra.
'Het verbieden van de E-sigaret met een smaakje werkt averechts op jongeren van het roken af te brengen' aldus Jorrit Hoekstra. (Foto: PxHere)

REGIO - “Het per 1 januari dit jaar verbieden van E-sigaretten met een smaakje werkt averechts. Want wie voorheen ‘dampte’ met een smaakje, kwam niet in aanraking met de tabakssmaak zoals je hebt bij een echte sigaret. Je stapt niet zo snel over van een smaak als suikerspin, aardbei of meloen naar de tabakssmaak. Nu je alleen een E-sigaret met tabakssmaak kunt kopen, zal je dat wel sneller doen omdat je die smaak al gewend bent. Bovendien klopt de bewering dat je ‘popcornlongen’ kunt krijgen van dampen niet”, stelt Jorrit Hoekstra.

De 25-jarige (rokende) inwoner uit Hoorn reageerde op het artikel ‘Je kunt van vapen ‘popcornlongen’ krijgen, slecht gebit én verhoogde kans op kanker’. Vooral de bewering in het artikel van de studenten dat je popcornlongen kunt krijgen van de E-sigaret schoot hem in het verkeerde keelgat.

‘Schadebeheersing’

“In Engeland zie je al dat dat beleidsmakers en wetenschappers ondervinden dat vapen (‘dampen’) minder slecht voor je is dan het roken van een tabakssigaret. Ook in Nederland stappen veel meer mensen over van ‘gewone’ sigaretten naar de E-sigaret (elektronische sigaret) op advies van het beleid van omringende landen. Ze noemen het daar ‘harm-reduction’; schadebeheersing. Teer en nicotine van de tabakssigaret is heel slecht voor je. De stoffen die je bij de E-sigaret binnenkrijgt zijn een stuk minder slecht dan die van de tabakssigaret.”

Voorraad met smaakje verkopen tot 1 oktober

De Nederlandse overheid heeft de verkoop van E-sigaretten met een smaakje aan banden gelegd.  Vanaf 1 januari 2023 mogen de fabrikanten geen nieuwe smaken anders dan tabak op de markt brengen als E-sigaret. Wel is het toegestaan tot 1 oktober 2023 de voorraad uit te verkopen.

Popcornlongen

Popcornlongen krijgen van E-sigaretten die je in de Nederlandse tabakszaken kunt kopen is volgens Jorrit niet van toepassing. “Dit is alleen voorgekomen bij zelfgemaakte E-sigaretten. Die koop je in het illegale circuit. Als je, net als ik, je E-sigaretten gewoon veilig bij je vaste tabakszaken koopt, loop je dus niet de kans op deze aandoening”, aldus Jorrit.

Reactie onderzoekende scholieren

Namens de studenten Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam die hun maatschappelijk betrokken project met als titel ‘Vapen beter dan roken? Zeker niet’ hebben gemaakt laat Thijmen van Doesum als reactie weten:

“Wat de heer Hoekstra stelt is juist. Het overstappen van tabakssigaretten naar e-sigaretten leidt namelijk inderdaad op de kortere termijn tot minder nadelige effecten op de gezondheid van het menselijk lichaam volgens diverse onderzoeken van het Trimbos Instituut. Echter, de lichamelijke gevolgen voor de gezondheid op de langere termijn van dit nieuwe ‘lokmiddel’ van de tabaksindustrie daarentegen grotendeels onbekend. Daar komt nog eens bij dat langdurige blootstelling aan e-sigarettendamp het risico op kanker verhoogt en bijdraagt aan nadelige uitkomsten op het gebied van voortplanting, mede vanwege de chemicaliën die verwerkt zitten in de damp van deze ‘vapes’. Daar komt bij dat er tevens te weinig onderzoek is gedaan om te kunnen concluderen dat vapen daadwerkelijk een hulpmiddel kan zijn om mensen te laten stoppen met roken.  

‘Samen moeten we werken aan een rookvrije generatie!’ 

Er zijn daarentegen wel steeds meer aanwijzingen dat het gebruik van een e-sigaret voor jongeren een opstapje is naar het roken van echte tabakssigaretten. Dat merken wij – vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam – ook in onze eigen leefomgeving. Veel vrienden die eerst aan het vapen waren zien wij momenteel ook regelmatig met echte tabakssigaretten, wat een ontzettend verontrustende ontwikkeling is. Door de hoge concentratie van nicotine die verwerkt zit in een groot deel van deze vapes, wordt bij regelmatig gebruik het verlangen naar producten waar nicotine in zit verwerkt steeds groter, of dit nou vapes, snus of tabakssigaretten zijn.  

Of vapes, illegaal dan wel legaal kunnen leiden tot popcornlongen blijft wat ons betreft in het midden. Er zijn namelijk genoeg studies die hebben bewezen, dat je van vapen wel degelijk popcornlongen kunt krijgen. Wij zijn natuurlijk geen wetenschappers, maar slechts studenten die graag zien dat het overmatig vapen onder jongeren wordt teruggedrongen. Wij zijn erg blij met het feit dat de Nederlandse overheid het besluit heeft genomen, dat de verkoop van vapes langzamerhand onmogelijk gemaakt zal worden en hopen dan ook dat wij vieren voor een klein deel invloed hebben gehad op deze belangrijke beslissing.  

Wij roepen afsluitend nogmaals iedereen op, om waar mogelijk te stoppen met roken en vapen en zich tevens goed te verdiepen in dit schadelijke product, bij officiële onderzoeksinstanties. Samen moeten we werken aan een rookvrije generatie! #dontvape”