‘Schulden gaan niet vanzelf weg’

Algemeen
Schulden gaan niet vanzelf weg. Schuldhulpmaatje helpt orde in de chaos te scheppen en hierdoor erger te voorkomen.
Schulden gaan niet vanzelf weg. Schuldhulpmaatje helpt orde in de chaos te scheppen en hierdoor erger te voorkomen. (Stockfoto)

ZAANDAM - Energietarieven die de pan uitschieten, je zorgverzekering is weer twintig euro duurder en tot overmaat van ramp begeeft ook je koelkast het terwijl je bij de bank al halverwege de maand in het rood staat... Schulden maken, het kan iedereen overkomen. Dan is het goed te weten dat op 2 februari het inloopspreekuur Schuldhulpmaatje Zaanstad mogelijk wordt.

Inloopspreekuur Schuldhulpmaatje Zaanstad in Wijkcentrum Dirk Prins 

Schuldhulpmaatje Zaanstad ondersteunt Zaanse burgers die in financiële nood zijn gekomen met gratis advies. Vanaf 2 februari is het nu ook mogelijk om hulp te krijgen via het inloopspreekuur in Wijkcentrum Dirk Prins in Zaandam. Iedere donderdag zijn twee vrijwilligers van de stichting van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig om mensen van de juiste hulp te voorzien.

Het inloopspreekuur is een regionaal initiatief van de Zaanse afdeling van Schuldhulpmaatje. De ‘Schuldhulpmaatjes’ kwamen zelf met het idee en voor een periode van zes maanden wordt gekeken of er behoefte is aan deze wijze van ondersteuning.

Laagdrempelig

Jannie Broekhuizen, Schuldhulpmaatje en initiatiefneemster: “Met het inloopspreekuur in Wijkcentrum Dirk Prins kunnen we meer mensen bereiken en helpen als organisatie. De kern is laagdrempeligheid, naast de mensen staan en de tijd voor hen nemen. Overzicht in de financiële chaos creëren. Wij denken met iemand mee die geldzorgen heeft en begeleiden deze, net waar de behoefte is.”

Toename armoede

Volgens cijfers van het Armoedefonds zijn er 650.000 gezinnen die financiële problemen hebben. In 2019 waren dit nog 574.000 huishoudens. Toch zijn er volgens Schuldhulpmaatje Zaanstad heel veel mensen in Zaanstad met problematische geldzorgen die dit niet durven aan te kaarten of niet weten waar ze aan moeten kloppen.

Orde scheppen in de chaos

Voorzitter Kees van der Pol van de Zaanse tak van Schuldhulpmaatje: “Ondanks de inflatie en economie die onder druk staat zien wij geen enorme toename in het aantal mensen die zich aanmelden. Dat rijmt niet met de armoedecijfers. Wat mensen zeker niet moeten doen is hun hoofd in het zand steken. Schulden gaan niet vanzelf weg en geldzorgen kunnen voor veel problemen zorgen. Maar vaak kunnen wij helpen orde in de chaos te scheppen en hierdoor erger te voorkomen. Wij betalen geen schulden af, maar helpen wel dat gezinnen weer financieel gezond kunnen worden.”

Inloopspreekuur

Het inloopspreekuur bij Dirk Prins is open toegankelijk en bezoekers wordt absolute privacy gegarandeerd. Alle gedeelde informatie blijft tussen het Schuldhulpmaatje en de hulpvrager. Er hoeft van tevoren geen afspraak gemaakt te worden.