Column burgemeester Jan Hamming

Zorgen om wapenbezit onder jongeren

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Bart Homburg)

ZAANSTAD - De afgelopen tijd schreven de media opnieuw uitgebreide artikelen over dit verontrustende onderwerp: steeds meer jongeren hebben een wapen op zak. Dit is iets waar ik me grote zorgen over maak.

Mijn grootste goede voornemen voor 2023: samen dit probleem te lijf gaan! Ik zeg nadrukkelijk samen. Want dit is iets wat je als samenleving moet doen. Met partners zoals het onderwijs en de politie. Met ouders. En natuurlijk met jongeren zelf.

De regels zijn duidelijk: wapens mogen en kunnen niet. Elk mes in de zak van een jongere is er één teveel. Hier moeten we streng op handhaven. In naam van alle slachtoffers van wapengeweld. 

En tegelijk moeten we ons meer richten op talent. Wij richten ons vaak op dat wat niet goed gaat. Wij zien het kind dat de taal niet goed beheerst. Wij zien het kind dat overlast veroorzaakt. En wat je aandacht geeft groeit.

Het risico bestaat dat de duistere kant van de samenleving grip krijgt op onze jongeren. Mijn visie is dan ook: niet alleen kijken naar problemen, maar vooral naar talenten. Zorgen dat elk Zaans kind gelijke kansen heeft op een mooie toekomst. Dat kan door te investeren in onderwijs, cultuur en sport.

Onderwijs is het beste tegengif tegen werkloosheid. Cultuur het beste tegengif tegen intolerantie en onbegrip. En sport het beste tegengif tegen rondhangen, vandalisme en zelfs criminaliteit.

Als burgemeester ben ik streng op de grenzen van de rechtstaat. Maar daar hoort ook bij dat je daarbinnen alle ruimte en vrijheid krijgt om kampioen te worden van je eigen dromen.

Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad