Het Juridisch Loket

Het kranten abonnement

Algemeen
Een aankoop op straat heet een ‘koop buiten de verkoopruimte’.
Een aankoop op straat heet een ‘koop buiten de verkoopruimte’. (Foto: aangeleverd)

Julia is vorige week zaterdag op het Marktplein in Wormerveer tijdens het winkelen aangesproken door een verkoper. Ze heeft bij de verkoper op straat een krantenabonnement voor een jaar afgesloten. Julia heeft nu spijt en vraagt ons of zij hier nog vanaf kan.

Buiten verkoopruimte

Een aankoop op straat heet een ‘koop buiten de verkoopruimte’. Er gelden andere regels dan bij een aankoop in een winkel.

Deze regels gelden als een bedrijf iets verkoopt op straat, aan de deur, tijdens een verkoopdemonstratie (bijvoorbeeld bij iemand thuis) of wanneer de verkoper jou vanaf straat meeneemt naar zijn winkel.

Bedenktijd

Volgens de wet heb je bij een aankoop buiten de verkoopruimte 14 kalenderdagen de tijd om de koop zonder reden ongedaan te maken. Dat is de bedenktijd. De verkoper moet je hierover vertellen wanneer je de aankoop doet. De bedenktijd geldt alleen als de prijs minimaal 50,- euro is.

Je kunt de aankoop ongedaan maken met een herroepingsformulier van de verkoper. Kreeg je geen formulier? Op onze website is hiervoor ook een voorbeeldbrief te vinden.
Wanneer je op straat iets koopt, start de bedenktijd van 14 dagen op de dag nadat je het product krijgt. In het geval van Julia gaat de bedenktermijn lopen na levering van de eerste krant. Ze kan nu dus nog van het kranten abonnement af.

Heb je ook een vraag over het consumentenrecht of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met ons nieuwe gratis telefoonnummer 0800-8020.