‘Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel’

Algemeen
Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel. Marijke Blok uit Zaandam Zuid is een regelmatige zwerfvuilraapster geworden omdat ze de bende op straat niet langer kon aanzien en hierover mopperen absoluut niet helpt.
Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel. Marijke Blok uit Zaandam Zuid is een regelmatige zwerfvuilraapster geworden omdat ze de bende op straat niet langer kon aanzien en hierover mopperen absoluut niet helpt. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Marijke Blok (51) woont met man en dochter in Zaandam Zuid. Ze is een regelmatige zwerfvuilraapster geworden omdat ze de bende op straat niet langer kon aanzien en hierover mopperen absoluut niet helpt. Naast een slordig uitziende buurt levert afval ook overlast op door ongedierte. Sinds ze gebruik maakt van de app ‘HelemaalGroen’ voelt Marijke zich wat minder alleen als ze aan de slag gaat. Bovendien kan ze zien waar andere opruimers al actief waren. Zo kan ze samen met (onbekende) anderen een verschil maken voor de leefomgeving.

Zwerfafvalbrigade en HelemaalGroen app zorgen voor schone Zaanse straten

Zeven jaar geleden heeft ze zich aangemeld bij de Zwerfafvalbrigade van de gemeente die één keer per maand gezamenlijk een gebied opschoont. Met koffie/thee vooraf en een verzorgde lunch na gedane arbeid is dat altijd een vrolijke boel. Acht jaar geleden startte actieve Marijke een nog steeds lopende actie in haar eigen straat. De gedachte daarachter is dat waar het schoon is dit ook langer zo blijft. Samen is dit goed vol te houden en ook nog gezellig.

Meehelpen

Meehelpen? Kom dan op de derde zondag van de maand van 10.00 uur tot 11.30 naar de Laan der Vrijheid in Zaandam. Na de straatactie wordt alle afval netjes opgehaald door de gemeente, die gratis alle materialen/producten beschikbaar stelt die nodig zijn voor de raapactie’s en de individuele raaprondes.

Weg met afvalpasjes

Marijke zou graag zien dat het pasjessysteem voor de ondergrondse containers wordt afgeschaft, zodat deze door iedereen gebruikt kunnen worden. Nu staat er zó vaak iets naast. Haar grootste wens is dat er nergens meer afval ligt, maar of dat haalbaar is? Ze zou het alle dieren zo gunnen, geen blik meer in koeienmagen, vogels niet meer verstrikt in rommel en geen plastic in het milieu.

Volg ‘groene route’ via de app

HelemaalGroen is een door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief. In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. De gemeente Zaanstad telt nu 31 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen.

Stimulans

De app stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen.

Door de nu 11.800 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener.