Hannie Schaft herdenking op 8 maart met nieuwe werkgroepleden

Algemeen
Hannie Schaft toen ze student was rond 1940. Rechts het Hannie Schaft monument in de Westzijde.
Hannie Schaft toen ze student was rond 1940. Rechts het Hannie Schaft monument in de Westzijde. (Foto: Foto monument: Dirk Karten)

ZAANDAM - De werkgroep Hannie Schaftherdenking heeft een wijziging ondergaan. Greet Plekker-van Sante, Els Veenis-Kaak, Ingrid Abbenhues, Katinka Kenter-Menger en Afra Mandjes-in den Haak hebben het stokje overgedragen aan een het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. De werkgroep Hannie Schaftherdenking bestaat nu uit Marije Haarhuis, Machteld Reitmaier, Mieke Piscaer-Mansfeld, Linda Willemszoon en Rina Schenk. 

De Hannie Schaft herdenking is op woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag. Op deze Internationale Vrouwendag wordt ‘het meisje met het rode haar’ geëerd als symbool van het Vrouwenverzet in de oorlog. De herdenking vindt plaats bij het Hannie Schaft-monument in de Westzijde bij nummer 39. 

Programma herdenking

Na een welkomstwoord door Mieke Piscaer-Mansfeld om 11.00 uur vertelt de spreker uit eigen ervaring hoe een oorlog impact heeft gehad op haar leven en familie. Dit naar aanleiding van het thema ‘Leven met oorlog’. Daarna is de traditionele bijdrage van de kinderen uit groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool uit Zaandam. Na een minuut stilte volgt de bloemlegging door de gemeente Zaanstad, Verzetsvrouwen, leerlingen van de Hannie Schaftschool, vertegenwoordigers van verzetsorganisaties, politieke partijen, (vrouwen)organisaties en andere aanwezigen. 

Bezoek aan Eerebegraafplaats

Dit jaar brengen de leerlingen van groep 8 een bezoek aan de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen. Onder leiding van een gids krijgen zij uitleg over deze unieke plek waar 373 mensen uit het voormalig verzet 1940-1945 zijn (her)begraven, waaronder één vrouw: Hannie Schaft. Naast de leerkracht, ouders en leerlingen van groep 8 is ook de Zaanse werkgroep aanwezig.

Symbool nationale verzet

‘Hannie Schaft is het symbool van het nationale verzet tegen de Duitse bezetters van ons land’, aldus H.M.Koningin Wilhelmina in haar rede op 27 november 1945. Hannie Schaft, geboren op 16 september 1920, studeerde Volkerenrecht aan de Universiteit van Amsterdam en was lid van de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging (AVSV). In de eerste oorlogsjaren deed ze als studente al verzetswerk tegen de Duitse nazi-overheersers. Zij beëindigde zelf haar studie in 1943 (omdat ze de loyaliteitsverklaring niet wilde tekenen) en zocht contact met de Haarlemse verzetsgroep van de Raad van Verzet. Deze verzetsgroep opereerde ook in de Zaanstreek. Zij verrichtte, samen met Truus en Freddie Oversteegen, Jan Bonekamp en anderen, vele verzetsdaden en werd bekend bij de Duitsers als ‘het meisje met het rode haar’. Bij een routinecontrole werd ze betrapt op het in het bezit hebben van verzetskranten en een pistool. Na veel ondervragingen werd Hannie Schaft, 24 jaar oud, in de duinen bij Overveen op 17 april 1945 doodgeschoten, drie weken vóór de Bevrijding.

Verzetskruis

Op 27 november 1945 werd Hannie Schaft herbegraven op de Eerebegraafplaats te Overveen in aanwezigheid van Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana en Prins Bernhard. Van de Koningin kreeg ze postuum het Verzetskruis. Ook kreeg zij postuum een belangrijke onderscheiding, de Medal of Freedom van Generaal Eisenhower. Zie ook: www.hannieschaft.nl