Tweede Zaanse Onderwijsdag Ode aan het (v)mbo een feit

Algemeen
 Micha Leummens, directeur Economie& Toerisme op het Regio College, spreekt de aanwezigen toe.
Micha Leummens, directeur Economie& Toerisme op het Regio College, spreekt de aanwezigen toe. (Foto: Robien Roet-Klaassen)

ZAANDAM - Vanuit Sierra Nevada in Spanje volgde Tahlita Kuchler, voormaling docent en auteur van het boek Ode aan het vmbo, op afstand hoe het Zaans verbond op 21 februari de Zaanse Onderwijsdag werd gehouden. Zevenhonderd docenten, medewerkers en bestuurders van het Trias VMBO, Saenredam College, Compaen VMBO, Zuiderzee College, Pascal Zuid, de Faam, de Brug en het Regio College kwamen bijeen op het Hembrugterrein. Daar vond een programma plaats onder de naam Ode aan het (v)mbo. “Een stille waardering voor mijn boek”, aldus Talitha. 

“Er gebeurt veel in het onderwijs”, licht Tahlita toe. “Dat lees je elke dag in de media. Het is noodzaak om deze mensen te koesteren en een inspireerde onderwijsdag te bieden. Het zijn de mensen die met veel inzet en liefde elke dag het onderwijs in de Zaanstreek regelen. De aansluiting en samenwerking tussen praktijk, vmbo en mbo-scholen wordt hierdoor gestimuleerd en verbeterd.”

Waardering

Burgermeester Jan Hamming sprak bij de opening zijn waardering uit voor alle aanwezige en het belang van deze dag. Vier maanden geleden stuurde Tahlita Kuchler een verzoek aan het Ministerie van OCW of de Minister van onderwijs een positieve boodschap voor alle Zaanse collega’s had. Een filmpje van minister Wiersma en minister Dijkgraaf was het resultaat. 

Het politieke duo sprak waardering uit voor de Zaanse onderwijsmensen; ‘De leerlingen van praktijk, vmbo en mbo-scholen moeten meer gezien worden. Hun talenten verdienen meer aandacht en oprechte waardering, want de maatschappij heeft ze nodig. De samenwerking tussen verschillende soorten onderwijs werd aangemoedigd’. Minister Wiersma;  ’Een ode aan het vmbo en mbo is volkomen terecht. Niet alleen vandaag, maar elke dag. Doet u daar ook aan mee?’

Thema’s

Op vijf verschillende podia werden op een creatieve, interactieve en verrassende manier workshops en lezingen aangeboden. Er waren thema’s rondom Pedagogiek, Beroepsonderwijs, gezondheid & bewegen en werkplezier in de Zaanstreek. Alle deelnemers konden zich voor verschillende rondes inschrijven waar hun eigen interesse of belangstelling lag. Er was ook tijd, om contact te maken met onderwijscollega’s en onder het genot van hapje en drankje elkaar te leren kennen en te spreken over belangrijke thema’s die spelen.

“Chapeau aan alle mensen die deze dag geregeld hebben. Projectgroepen, werkgroepen met docenten van verschillende scholen, gastsprekers, workshophouders, dagvoorzitters, iedereen van Dtevents en alle hostessen. Maar vooral een ode aan al mijn collega’s in de Zaanstreek. Ik mis jullie”, besluit Tahlita.

Zo'n zevenhond vakkrachten uit het onderwijs kwamen bijeen op de Zaanse onderwijsdag.