Het Juridisch Loket

Kolfrecht

Algemeen
Wat zijn je rechten als je borstvoeding wil geven op je werk?
Wat zijn je rechten als je borstvoeding wil geven op je werk? (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Anna werkt 36 uur per week in een winkel. Zij heeft een zoontje van vier maanden en geeft borstvoeding. Ze heeft gehoord dat ze dit ook onder werktijd mag doen. Haar leidinggevende zegt dat Anna dit voor werktijd moet afhandelen en daarna een volledige dag moet komen werken. Anna vraagt aan het Juridisch Loket hoe dit zit.

Kolven op het werk

In de wet staat dat je als moeder zo vaak en zo lang als nodig is mag kolven of borstvoeding mag geven aan je kind. De tijd die je hieraan kwijt bent wordt gezien als werktijd en wordt dan ook doorbetaald door je werkgever. Er geldt wel een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. Deze regel geldt tot je kind negen maanden is.

Kolfruimte

De werkgever moet daarnaast een geschikte plek hebben om te kolven of borstvoeding te geven. Het moet gaan om een rustige ruimte die afsluitbaar is met een (opvouwbaar) bed of rustbank. Het invalidentoilet of een auto is geen geschikte plek.

Geef zo vroeg mogelijk bij je werkgever aan dat je wilt gaan kolven op het werk

Bij veel werkgevers is er niet standaard een geschikte plek om te kolven. Geef daarom zo vroeg mogelijk aan dat je wilt gaan kolven op het werk. Wellicht kan er dan nog zo’n ruimte gemaakt worden. Is zo’n ruimte niet aanwezig? Dan moet de moeder de mogelijkheid krijgen om thuis de baby te voeden of te kolven.

Heb je ook een vraag over het arbeidsrecht of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.00 tot 11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0800-8020 (gratis).