‘Werken in de techniek heeft aanzien gekregen en goed imago’

Algemeen
De Cornerleden kregen een rondleiding door Techlands.
De Cornerleden kregen een rondleiding door Techlands. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Wij zien onze leerlingen als de ‘blijmakers’ van de toekomst. Want; zie vandaag de dag maar eens een vakman thuis te krijgen. Loodgieters, monteurs, elektriciens, ze zijn schaars. Terwijl het mooie beroepen zijn waar je goed geld mee kunt verdienen. Bij ons in Techlands krijg je de kans je te ontwikkelen als technisch professional. Dat kan in een BBL/BOL-opleiding maar ook als zij-instromer waarbij je door middel van deelcertificaten stapelen je vakdiploma kunt halen”, stelt Ronald Olij, bestuurder Techlands en directeur opleidingsbedrijf IW Noord-Holland.

Veelzijdig Techlands verrast Zaanse Corner-ondernemers

De Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner hield onlangs de netwerkbijeenkomst bij Techlands, onderdeel van het Regio Collega in Zaandam. In de rondleiding door de werkelijk schitterend geoutilleerde lesruimtes werd tekst en uitleg gegeven over de vele leermodules.

“Techniek heeft aanzien gekregen en een goed imago”, meent Ronald Olij. “De leerling van nu zal merken dat hij er plotseling op een verjaardag of feestje veel vrienden bij krijgt. Want hij wordt de specialist van zaken waar we allemaal mee te maken hebben of krijgen: warmtepompen, zonnepanelen, elektronica in en om de woning. Zonder mensen die met hun handjes werken valt de wereld stil.”

Robot of cobot?

Het enthousiasme voor ‘werken met je handen’(en hoofd) is in de smetteloos schone lesruimtes tot in de puntjes uitgewerkt. Van een muur vol warmtepompen en cv-installaties tot schakelborden om elektrische installaties te leren maken, 3D printers die – als je leert hoe ze te maken zelfs mee naar huis mag nemen – indrukwekkend pneumatische aansluitingen waar je leert omgaan met tot 300 bar (!) druk (een autoband heeft 2,5 bar), robots en ‘cobots’; het is pure state-of-the art wat je ziet in de praktijkruimtes.

‘Hier maak je heel wat anders dan de asbak die ik op school maakte’

‘Hier maak je heel wat anders dan de asbak die ik op school maakte’ liet een deelnemer aan de rondleiding zich ontvallen. De technische kennis van de Corner ondernemers werd gelijk omhoog geschroefd. Zo is een ‘cobot’ geen verschrijving van het woord robot maar een slimme machine die bedoeld is om veilig samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. “Een cobot stopt gelijk als iets de handeling verstoort terwijl een robot gewoon door blijft gaan, ongeacht de gevolgen voor de mens.”

Aansluiting bedrijfsleven

“Wat de leerlingen hier leren, sluit aan op wensen vanuit het bedrijfsleven. We barsten hier in de Zaanstreek van de industrie, dus volop input. Dus ben je gelijk zeker van een goed betaalde baan. Of de kans een gepeperde rekening te kunnen sturen als je kiest voor zelfstandig ondernemer worden”, hield Olij het gezelschap voor.

Obers werken nu in techniek

Hij en zijn docententeam zagen tot hun vreugde veel instromers uit de horecawereld. “Obers werken nu in de techniek. Dit zijn vakmensen waarvan hospitality al in de haarvaten zit. Want ook op sociaal gebied krijg je training. Je werkt immers negen van de tien keer bij de consument thuis.” Werken in de food/procestechniek, leren lassen in de vorm van zelf je eigen stalen tuinhaard maken (die je ook weer naar huis mee mag nemen als beloning), de zeer populaire stalen ‘spinnenpoot’ voor onder de eettafel zelf maken; je kunt het allemaal in ‘een leven lang leren’ ervaren bij Techlands.

Groei

Techlands zag door de vernieuwende onderwijsvormen ook de vraag van mbo-studenten die voor een baan in de techniek kozen, groeien. Zo kozen in totaal 776 mensen in 2021 voor een Techlands opleiding. De verwachting is een groei tot 985 studenten in 2025. “Alleen het aandeel vrouwen blijft helaas achter. Slechts anderhalf procent kiest voor een technisch beroep.”

Volgende Corner-meeting

Na afloop van de rondleiding wachtte het gezelschap een zeer goed verzorgd buffet en werd er goed gebruik gemaakt van de netwerkmomenten. Ook eens een Corner zakenmeeting meemaken? Kijk dan op www.de-corner.nl De eerstvolgende staat gepland voor 20 april.

Een echt vak leren in de techniek met toekomst en de zekerheid van een baan met goed salaris? Bij Techlands kan het.
Ronald Olij, links, krijgt uit handen van Corner-voorzitter Ton Komen een herinnering aangeboden aan zijn uitleg over Techlands.
“Techniek heeft aanzien gekregen en een goed imago”, meent Ronald Olij.